7.7. dan kada počinje 10. DORF – drugačiji nego inače

Foto: DORF

VINKOVCI, Deseto jubilarno izdanje Festivala dokumentarnog rock filma DORF, idejno nastalog prije deset godina u okrilju Udruge ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca, donosi nove glazbene dokumentarce i znatno izmjenjenu koncepciju održavanja.

Festivalska događanja u okviru DORF-a dosadašnjih godina bila su vezana isključivo za ožujak. Deseto, jubilarno izdanje DORF postaje ljetno i seli, rekli bismo, na sve strane Lijepe naše, od Cresa do Pule, Ozlja i Vinkovaca, a festival će gostovati i na festivalu SuperUho u Primoštenu.

Na ovogodišnjem DORF-u bit će prikazano ukupno 18 filmova, uz 12 hrvatskih premijera. Prvi dio programa odvijat će se u Ljetnom kinu na Cresu, gdje će od 7. do 9. srpnja biti osim projekcija organiziran i popratni program, a festival će biti otvoren premijernim prikazivanjem filma “Oslobođeni Daft Punk” autora Herve Martin Delpierrea (Francuska)..

Nakon Cresa, festival seli u Pulu gdje će biti prikazana četiri filma u okviru Filmsplash programa „R znači reggae“ Seasplash festivala, a nagradu za životno djelo, upravo u Puli, primit će kultni britanski autor Don Letts. U Ozlju će se program održavati 12. i 13. kolovoza na Gradskom kupalištu Ozalj, da bi završni program bio organiziran u Vinkovcima, rodnom mjestu DORF-a, 26. i 27. kolovoza.

U sklopu OFF DORF programa, organizirana je promocija Enciklopedije o domaćim duo bandovima autora Dragana Vukovića, novinara i promotera. Također, za vrijeme trajanja festivala posjetitelji će moći vidjeti izložbu naslovnica fanzina iz cijelog svijeta.  okviru projekta EDIT-Comics, uz potporu Zaklade Kultura nova organizirana je izložbe stripova i ilustracija Krešimira Zimonića i Dubravka Matakovića, za učenike osnovnih škola.

O najboljem filmu u regionalnoj konkurenciji odlučiti će Robert Bubalo, redatelj prošlogodišnjeg pobjednika “Izgubljeno dugme”, Hana Jušić, redateljica i Vedran Šuvak, redatelj i glazbenik. Već četvrtu godinu, u suradnji sa Klasik TV iz Zagreba, festival dodjeljuje nagradu u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarca. Plakat za jubilarno festivalsko izdanje djelo je Mirona Milića, mladog akademskog slikara, grafičara, ilustratora i street artista iz Vinkovaca.

ĐURO KARALIĆ