57. Šokačko sijelo na vrhuncu, ulicama Županje u pokladnoj povorci prošlo više od 800 maškara

Foto: Đuro Karalić

Više od  800 maškara prošlo je ulicama Županje u tradicionalnoj pokladnoj povorci koja je održana u sklopu 57. Šokačkog sijela, najstarije i najveće manifestacije tradicijske kulture županjskog kraja.

Riječ je o jednoj od najstarijh priredaba Šokačkog sijela i jednoj od najvažnijih pokladnih povorki u kontinentalnom dijelu Hrvatske koju su i ove godine pucnjem iz topa te kubura otvorili članovi Društva sv. Grgur Požeške građanske straže i Kuburaške udruge Maruševec.

Nakon što je županjski gradonačelnik Damir Juzbašić dao odobrenje da pokladna povorka može poći, prethodno pročitavši zapovijedi carice Marije Terezije o održavanju pokladne povorke, koje mu je donio konjanik, gradskim trgovima i ulicama prošli su konjanici i dvadeset i pet konjskih zaprega te fijakera iza kojih je slijedilo više od 800 maškara, članova domaćih pokladnih skupina Hrvatske te gostiju iz Nina, Poljske, Njemačke i Sjeverne Makedonije.

Pokladna povorka održana je u sklopu 57. Šokačkog sijela koje se od 2. do 13. veljače održava u Županji pod geslom “Oj, dorati, moje zlato suvo” i posvećeno je šokačkoj tradiciji uzgoja konja. Održano je ili će se održati dvadesetak foklornih, tradicijskih, kulturnih i zabavnih priredbi. Manifestacija tradicionalno završava Seljačkom zabavom na pokladni utorak, koji prethodi blagdanu Pepelnice ili Čiste srijede kojom katolici započinju korizmu.