Svaka četvrta osoba u Hrvatskoj starija od 15 godina puši

VINKOVCI, povodom obilježavanja Svjetskog dana nepušenja Socijaldemokratski forum žena Gradske organizacije Vinkovci (SDFŽ) organizirao je stručno predavanje na kojem je ukazano koliko je pušenje zapravo štetno za zdravlje ljudi.

„Prema posljednjim procjenama u Hrvatskoj, svaka četvrta osoba starija od 15 godina puši, a od posljedica pušenja godišnje umre više od 10 tisuća osoba. Čak 76 posto mladih u dobi od 13 do 15 godina probalo je cigaretu, a oko 10 posto nastavilo pušiti svakodnevno. Najveći broj mladih počinje pušiti u srednjoj školi“, rečeno je na predavanju SDFŽ-a.

Ukazano je i da su prema europskom istraživanju o pušenju cigareta, koje je provedeno 2011. godine u 36 europskih zemalja, mladi u Hrvatskoj iznad europskog prosjeka, odnosno na trećem su mjestu po pušenju u Europi. Istraživanje koje je u Hrvatskoj 2008. godine provela Hrvatska zdravstvena anketa, pokazuje kako u Hrvatskoj 25,3  posto muškaraca te 22,4 posto žena puši.

„Iz svega navedenog jasno je vidljivo kako je problem ovisnosti o cigaretama u Hrvatskoj zaista velik te bi se njime svakako trebalo ozbiljnije pozabaviti, počevši s edukacijama već od osnovne škole“, zaključeno je na predavanju SDFŽ-a.

IVAN MATIĆ