Vukovarski gimnazijalci razgovarali s princom Charlesom

OSIJEK, VUKOVAR, Među onima koji su imali prilike susresti se i porazgovarati s princom Charlesom i vojvotkinjom Camilom tijekom njihovog boravka u Hrvatskoj bili su i gimnazijalci iz Vukovara. Princ je nazočio radionici o održivom razvoju i zaštiti prirode Srednjeg Podunavlja, koja je održana u Eko centru Zlatna Greda u Kopačkom ritu, koju su održali učenici vukovarske Gimnazije predvođeni profesoricom Kristinom Kristek. S njom su na radionici sudjelovali i učenici: Ivana Marić, Marija Čolak, Gabrijela Filić, Mateja Prce, Ana Mrkojević, Tena Šimunić, Hanna Jakovac, Kristina Skoko, Martina Havidić, Ana Marić, Marko Kosor, Jana Szabo, Stipo Vidović, Marko Anđić, Luka Namačinski, Stjepan Miličić, Antonio Krizmanić, Stjepan Šota i Ana-Marija Marić. Prezentirana radionica pod nazivom “Više mjesta za rijeke”, jedna je od radionica koje se provode u sklopu programa edukacije mladih i škole u prirodi u Eko centru Zlatna Greda s ciljem upućivanja na važnost zaštite rijeka kao jednog od najugroženijeg ekosustava. Prema riječima Kristek problem poplava je aktualna tema kako u Hrvatskoj tako i u Britaniji te su učenici razgovarali o tome što možemo učiniti kako bi spriječili katastrofalne posljedice koje donose poplave. Učenici kažu kako je princ Charles poslušao radionicu nakon čega je razgovarao s učenicima o raznim temama. Koristio je svaku priliku da se našali te ih je sve oduševio svojim pristupačnošću.

Pitao nas je što planiramo studirati, a kada sam mu rekla da želim studirati financijsku matematiku u Londonu, ugodno se iznenadio, pohvalio moj engleski i rekao kako me može zamisliti u tom zanimanju”, rekla je učenica Ana Mrkojević.

Zadovoljna prilikom za susret s princom Charlesom je i profesorica Kristek koja je istaknula kako im je svima bila velika čast što su upoznali princa Charlesa te da će njeni učenici zauvijek pamtiti taj susret.

“Princ Charles je izrazito zainteresiran za problem globalnog zatopljenja, zaštitu prirode i održivi razvoj čime svakako pruža uzor mladima i javnosti. Zahvalila sam mu na tome što je prepoznao vrijednost Eko centra Zlatne Grede i što nam je svima svojim dolaskom dao veliku podršku u daljnjem radu”, rekla je Kristek.

IVAN MATIĆ