25. srpnja prvi natječaj za potpore u navodnjavanju

CERNA, Ministarstvo poljoprivrede objavit će 25. srpnja prvi natječaj za sufinanciranje projekata javnog navodnjavanja, a sredstva će moći koristiti jedinice područne (regionalne) samouprave koje su ujedno, sukladno važećim propisima Republike Hrvatske, vlasnici sustava javnog navodnjavanja, najavio je u Cerni u petak zamjenik ministra poljoprivrede Tugomir Majdak.

U prostorijama općine Cerna Tugomir Majdak se susreo s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem s kojim je razgovarao o vukovarsko-srijemskim projektima navodnjavanja.

Majdak je istaknuo kako je riječ o podmjeri 4.3. „Potpora za ulaganja u infrastrukturu vezano uz razvoj, modernizaciju i prilagodbu poljoprivrede i šumarstva“, tip operacije 4.3.1. „Investicije u osnovnu infrastrukturu javnog navodnjavanja“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Planirana predviđena alokacija za prvi natječaj iznosi nešto više od 360 milijuna kuna.

„Za prijavu na navedeni natječaj spremno je deset projekata sustava javnog navodnjavanja, od kojih je za pet projekata ishođena sva potrebna dokumentacija, dok je za pet projekata u postupku ishođenje građevinske dozvole te se isto očekuje tijekom trajanja natječaja. U srpnju će biti održan i sastanka stručnog tima za navodnjavanje na kojem će se donijeti odluka o konačnom broju projekata s obzirom na pripremljenost projektne dokumentacije“, najavio je Tugomir Majdak..

„Očekivali smo ovaj natječaj još prošle godine, s obzirom na stupanj spremnosti naših projekata, te nas raduje činjenica što će Ministarstvo poljoprivrede otvoriti natječaj. Županije imaju odličnu suradnju s Hrvatskim vodama. Temeljem ovog Pravilnika, definirano je da će Hrvatske vode jedinicama područne (regionalne) samouprave pružiti tehničku potporu u pripremi i provedbi projekata javnog navodnjavanja, što uključuje i komisiono vođenje projekta sukladno ugovoru između korisnika i Hrvatskih voda“, rekao je vukovarsko-srijemski župan Božo Galić.

Galić je najavio kako će Vukovarsko-srijemska županija na natječaj prijavit Sustav navodnjavanja Blato Cerna obuhvata 500 ha, za koji je već ishođena građevinska dozvola, te Sustav navodnjavanja Sopot obuhvata 704 ha za koji je ishođenje građevinske dozvole u postupku. Vrijednost investicije za oba sustava navodnjavanja iznosi približno 65 milijuna kuna.

ĐURO KARALIĆ