Izložba “Sporedni kolosjek”: Željezničari i željeznica u fotoobjektivu Zvonimira Tanoskog

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, U Galeriji likovnih umjetnosti “Slavko Kopač” u Vinkovcima sinoć je otvorena izložba vinkovačkog profesionalnog fotografa Zvonimira Tanockog “Sporedni kolosjek” na kojoj su izložene fotografije s portretima nekadašnjih i sadašnjih vinkovačkih željezničara.

Pored samog autora o izložbi, ali i željeznici na tlu Vinkovaca su govorili ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Dalibor Petković, ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja Tamara Štefanac, predsjednik vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske Dražen Švagelj, član Uprave HŽ Infrastrukture Krunoslav Papić.

“Ovdje je riječ o dvodjelnoj izložbi. Prvi njen dio nalazi se ovdje, dok se u velikoj dvorani željezničkog kolovodva u Vinkovcima nalazi drugi dio izložbe, a za čiju je temu Zvonimir odabrao ovdašnji nekadašnji teretni željeznički kolodovor”, kazala je ravnateljica Hrvatskog željezničkog muzeja Tamara Štefanac.

A što je autora nagnalo da se željeznica i željezničari nađu u fokusu njegova fotoobjektiva?

“Prije tri godine čuo sam da se teretni kolodovr u Vinkovcima gasi i da će ga rasformirati. Htio sam zabilježiti posljednje trenutke toga kolodovora i tako je nastala ova izložba”, pojasnio je Tanocki.

Zvonimir Tanocki rođen je 1960. u Vinkovcima. Fotografijom se počeo baviti 1974. godine. U Osijeku je 1984. završio fotografsku školu i postaje profesionalni fotograf. Izlagao je na oko 250 skupnih i četrdesetak samostalnih izložbi u: Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji, Kini, Španjolskoj, Italiji, Turskoj, SAD-u, Švicarskoj, Belgiji, Sloveniji, Makedoniji i dr. Tijekom Domovinskog rata, snima fotografije na ratištu. Osnivač je i prvi predsjednik fotokluba „Vinkovci“ , predavač prvih tečajeva i radionica fotografije te organizator prvih izložbi Salona fotografije “Vinkovci”. Od 1994. do 1998. bio je dopredsjednik Hrvatskog fotosaveza. Sudjelovao je 1995. kao predstavnik Hrvatskog fotosaveza na svjetskom Kongresu FIAP-a u Andorri. Član je HZSU-a i ULUPUH-a i tri je godine bio u Umjetničkom savjetu Sekcije fotografa u ULUPUH-u. Njegova arhiva broji više od 500 000 snimaka. Autor je i koautor više od 50 monografija, turističkih brošura, izložbenih kataloga, kalendara, školskih udžbenika, naučnih radova i dr.

Izložba “Sporedni kolosjek” Zvonimira Tanockog upriličena je u sklopu 14. dana Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji.