2. Hang Loose Festival: I dalje u dobrom pravcu

Foto: Mirjana Pjevac

VINKOVCI,  Ovogodišnji, 2. Hang Loose Rockabilly Festival koji je održan proteklog vikenda u Vinkovcima bio je u oba dana izvrsno posjećen – kroz dvorište vinkovačke Gimnazije Matije Antuna Reljkovića prošlo je između dvije i tri tisuće ljudi, izvjestili su organizatori toga festivala.

Ana i Matija Vukoja (Hang Loose rockabilly bar) i Ivan Stažić (predsjednik udruge Mladež Vinkovaca XO), zadovoljni su dostignućima i posjetom ovog događaja. U odnosu na prošlu godinu, letvica je bila postavljena dvostruko više, ali su svi ciljevi ispunjeni u potpunosti. Ovaj je festival popisom izvođača još više internacionalno orijentiran od prošlog – za razliku od dvije države iz kojih su nastupili prošlogodišnji izvođači, ove godine ih je bilo iz ukupno četiri: Mađarske, Slovenije, Srbije i Hrvatske. Osim toga, zabilježen je i porast stranih gostiju, uglavnom iz Mađarske, a domaći gosti, osim Vinkovčana, u većem broju došli su iz šire Slavonije i Zagreba, navode organizatori.

Za sljedeću godinu, ozbiljno razmišljaju o još intenzivnijoj internacionalizaciji festivala, uz osiguranje prostora za kampiranje i još neke dodatne sadržaje, a nadaju se još intenzivnijoj posjeti uz povećanje dolaska stranaca, jer su se svojim drugim festivalom uvjerili u onu staru poslovicu – dobar glas daleko se čuje.

Za razliku od prošlogodišnjeg prvijenca koji je trajao samo jedan dan, uz sudjelovanje tri rockabilly benda, ove je godine na festivalu nastupilo pet sastava raspoređenih u dva dana, s jačim internacionalnim prizvukom – u petak, 10. kolovoza nastupili su Dynamite Dudes iz Mađarske, uvijek odlični Moonshine Alligators iz Srbije (jedini bend koji je nastupio i prošle godine), dok su u subotu 11. kolovoza svirali Naked Truckers iz Mađarske, Joe & The Rhythm Boys iz Slovenije, a festival su zatvorili izvrsni B and the Bops iz Zagreba.

Izvođači i posjetitelji mogli su se prije festivala urediti u odgovarajućem stilu u improviziranim salonima Barbershop Španić i Dlaka 22. Ljubitelji tetovaža mogli su se tetovirati ili barem pogledati rad Slavena Kusture (HellBoy Tattoo, Županja). U prodaji su bile i srećke tombole čija je glavna nagrada bila custom bicikl zagrebačkog brenda Sentimental Bikes. Atraktivni pin-up foto session koji se odvijao u dvorištu Gimnazije i parku ispred Gradskog kazališta Joza Ivakić prije glazbenog programa festivala privlačio je poglede znatiželjnika, a između svirki svoj cabaret show priredila je Slovenka Miss Stacey.

Festival ne bi ni približno toliko atraktivan da ga svojim plesom nisu i ove godine upotpunili rado viđeni gosti, plesači zagrebačke udruge Back To Swing, te domaće plesne grupe Hang Loose Rockabilly Festivala.

Autor teksta: Krunoslav Turda