Za 150 posto porastao broj nesreća s smrtnim posljedicama, policija daje savjete ali i najavljuje češće kontrole prometa

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon nedjeljne stravične prometne nesreće kod Bršadina, kada su tri osobe smrtno stradale, na svojim službenim stranicama PU vukovarsko-srijemske izašla je s statističkim podacima o broju nesreća sa smrtno stradalim osobama ali i savjetima kako ih spriječiti. Prema tim podacima do ovoga trenutka tekuće godine, a u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, došlo je do značajnog pogoršanja stanja u segmentu smrtnog stradavanja osoba u prometnim nesrećama. Do sada je na području županije zabilježeno pet smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u odnosu na dvije poginule u istom razdoblju prošle godine. Grubom statističkom usporedbom radi se o povećanju od 150 posto. Uz tri smrtno stradale osobe kod Bršadina ove godine jedna osoba je smrtno stradala na području Otoka i još jedna kod Gradišta. Iz policije navode i kako je vožnja nepropisnom ili neprilagođenom brzinom i dalje uzrok najvećeg udjela u ukupnom broju događanja prometnih nesreća s najtežim posljedicama.

Kako bi ostvarili povoljnije (sigurnije) uvjete odvijanja prometa, sve vozače i sudionike u prometu upućujemo na dosljedno poštivanje prometnih propisa, te s time u vezi;

VAŽNI SAVJETI VOZAČIMA I DRUGIM SUDIONICIMA U PROMETU 

* Brzinu kretanja vozila prilagodite stanju na cesti i uvjetima vidljivosti.

* Poštujte ograničenje brzine (zakonske ili one – postavljenim prometnim znakom).

* Pri vožnji u kolonama – povećajte razmak između vašeg i vozila ispred vas imajući na umu duži zaustavni put.

* Izbjegavajte nagla kočenja, nagla okretanja kotača upravljača te rizična pretjecanja.

* Ne koristite mobitel pri upravljanju vozilom (bez hands free).

* Pri vožnji na vlažnim kolnicima uzmite u obzir povećanje klizavosti, odnosnu pojavu „vodenih klinova“, posebice na cestovnim devijacijama (zavojima i dr.), te zbog toga na tim mjestima budite još oprezniji.

* Ukoliko ipak dođe do prometne nesreće, mjesto događaja odmah osigurajte na način kako bi otklonili nove opasnosti, te žurno obavijestite policiju (ukoliko ima nastradalih osoba).

* Na motornim vozilima za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla u razdoblju zimskog računanja vremena, odnosno do 26. ožujka tekuće godine.  Na motociklu i mopedu za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena kratka svjetla tijekom cijele godine.

* Kada se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti, budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, odnosno koristite svjetliju odjeću.

* Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću.

* Vozači traktora i radnih strojeva dodatno provjerite tehničku ispravnost vašeg vozila, kao i ispravnost svjetla i ostale signalizacije priključnih vozila (trokut za sporovozna vozila)

Za napomenuti je da će narednom vremenu, policijski službenici ove Policijske uprave poduzeti dodatne mjere i radnje u svrhu obuhvata, prvenstveno – najgrubljeg nepoštivanje prometnih propisa, a posebice radnji u cestovnom prometu koje učestalo dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama.