V. Rimski dani 26. i 27. svibnja ponudit će iznimno bogat program

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Uz visoko pokroviteljstvo Predsjednice Republike, Kolinde Grabar-Kitarović, u Vinkovcima će se 26. i 27. svibnja održati V. Rimski dani kojima je za cilj prezentirati Vinkovce kao grad bogatog naslijeđa iz rimskoga vremena.

Pojašnjavajući geslo ovogodišnjih Rimskih dana “Quam Caesar, vos postulo vincere Pannoniis? Saltem tres! (Koliko Cezara treba da se pobijede Panonci? Barem tri!)”, kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić naveo je kako je ono vezano za pobunu panonskih plemena protiv Rima pod vodstvom Batona, a za čije gušenje je bio potreban angažman čak tri Cezara – Tiberija, Germanika i Augusta.

“Pobuna bi se vjerojatno i dalje nastavila da se 7. i 8. godine nije dogodila suša u kombinaciji s vrlo jakim zimama, uz rimsku politiku spaljene zemlje koja je prisilila panonska plemena na predaju”, naveo je Vulić.

V. Rimski dani obiluju različitim igraonicama za djecu koje vode volonteri Društva Naša djeca Vinkovci, kazala je direktorica Turističke zajednice Grada Vinkovaca Martina Matković dodajući kako su zasve uzraste pripremljene radionice keramičarki te cirkuske radionice. Posjetitelji će moći kušati i craft piva, kupiti predmet za uspomenu na rimskom sajmu, a djeca 5. razreda vinkovačkih osnovnih škola, uz jednu gostujuću ekipu iz Vukovara, pokazat će svoje znanje o Rimskom carstvu i Cibalama na Olimpijadi znanja. Večer uoči V. Rimskih dana, Iločki podrumi pripremaju degustaciju svojih vina na „Rimskoj večeri vina“ u caffe baru Šinobus.

Novost ovogodišnjih Rimskih dana jesu, uz već poznatu Dioklecijanovu legiju, gosti iz Trsta: Kelti i Rimljani. Oni će u svojim nastambama/taborima koji će biti podignuti u velikom parku, boraviti cijeli dan i pokazivati zainteresiranima kako su živjeli i čime su se bavili Kelti odnosno Rimljani. U večernjem programu prezentirat će se u svečanom defileu u petak, a kroz veliku bitku i u subotu, u programu čiji scenarij i režiju potpisuju Vjekoslav Janković i Petra Bernarda Blašković iz HNK Osijek. Neizostavne su borbe gladijatora u kojima sudjeluju i vinkovački borci, a borit će se i legionari Dioklecijanove legije.

Zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Ivan Bosančić poručio je kako Rimski dani sve više postaju manifestacija koja pronosi dobar glas o Vinkovcima, kao sredine koja cijeni vlastitu povjest i kulturu i može, uz Vinkovačke jeseni, predstavljati okosnicu turističke ponude
grada Vinkovaca.