Javna tribina u Otoku: I dalje visok broj slučajeva nasilja u obitelji i nad ženama

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Udruga Hrvatska žena Otok u suradnji sa Sigurnom kućom Vukovarsko-srijemske županije B.a.B.e. i Policijskom postajom Otok organizirala je u četvrtak u otočkoj Gradskoj vijećnici javnu tribinu na temu “Nasilje nad ženama i u obitelji”.

Pohvalivši namjeru Vlade o što skorijoj ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, voditeljica Sigurne kuće Vukovarsko-srijemske županije Ivana Sučić, kazala je kako nažalost nasilje u obitelji ne jenjava te je i dalje je prisutno kako u obitelji tako i nad ženama.

“Naša Sigurna kuća ima ugovor s ministarstvom za skrb deset korisnica odnosno korisnika, kapaciteta smo dvadeset osoba, a trenutačno imamo sedam prekobrojnih osoba”, kazala je Sučić.

Također je kazala kako po njezinom iskusutvu u procesu borbe protiv nasilja u obitelji nedostaje psihosocijalni tretman počinitelj nasilja.

“Mi spašavamo žrtve, ali ako se ne radi s zlostavljačem on će naći nove žrtve”, pojasnila je.

Po riječima Mirne Marić, policijske službenice za prevencije iz Ureda načelnika PU vukovarsko-srijemske na području vukovarsko-srijemske policijske uprave u 2016. godini bilo je evidentirano 399 dijela vezanih uz Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji što je smanjenje za 3,3 posto.

“Što se tiče kaznenih dijela na štetu mladih i obitelji takvih je dijela u prošloj godini bilo zabilježeno 159”, navela je Marić.

Na tribini, koja je bila vrlo posjećena, moglo se čuti i kako ni jedno društvo, ma kako napredno i civilizirano bilo, nije imuno na nasilje nad ženama.

Po podacima nevladinih udruga u Hrvatskoj svakih 28 dana jednu ženu ubije njezin sadašnji ili bivši partner. Više od 30 žena svaki dan trpi fizičko nasilje od sadašnjeg ili bivšeg supružnika.