Kardinal Vinko Puljić govorio učenicima u Školi mira

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Kardinal i metropolit vrhbosanski Vinko Puljić, održao je u četvrtak predavanje u Školi mira u Vukovaru poručivši učenicima koji su slušali predavanje kako je iznimno važno u životu sačuvati nadu, a “prevažno sačuvati stanovništvo na svojim ognjištima kao i vrednovati tu „grudu zemlje“ jer je preskupa i krvlju plaćena”.

Od Hrvatske, kao jednoga od garanta provedbe sporazuma u Daytonu, očekuje, kako je rekao, da pomogne kako bi se taj sporazum prekrojio na način da Hrvati u BiH sami biraju svoje predstavnike, a ne da ih biraju drugi kako ne bi bili preglasani.

“To bi bila i sigurnost Hrvatima da se osjećaju kao kod kuće. Ovako postoji opasnost da se stvara novo etničko čišćenje”, ocjenio je kardinal Vinko Puljić.

U okviru dvodnevnih posjeta osnovaca Vukovaru od početka školske godine do danas u Vukovaru je boravilo oko 20.000 osmaša. Ove godine u sklopu toga projekta Vukovar će posjetiti više od 40.000 osmaša iz cijele Hrvatske.

“Kardinalu smo prikazali realno gospodarsku i socijalnu situaciju u Vukovaru i županiji. U Vukovarsko-srijemskoj županiji živi 21 posto pripadnika nacionalnih manjina, a najviše pripadnika srpske nacionalne manjine. Zajednički život može se graditi na čistim temeljima. Treba suditi onima koji su počinili ratne zločine i pronaći nestale. Neophodni su nam jasni i čisti odnosi, a onda možemo graditi zajednički život”, izjavio je nakon susreta s kardinalom Puljićem župan Božo Galić.