10. Ljetna škola filma Gunja

Foto: Luka Veverec

ZAGREB, U atriju Osnovne škole Antun i Stjepan Radić u Gunji tijekom kolovoza će se održavati Novo kino Osmijeh, ljetno kino, te Ljetna škola filma Gunja koje organizira Studio kreativnih ideja Gunja (SKIG) uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), HŽPP-a te domaćih filmskih producenata i distributera, izvjestili su iz HAVC-a.

Novo kino Osmijeh bit će otvoreno u nedjelju 28. srpnja u 21 sat, otvaranjem Ljetne škole filma Gunja. Tijekom škole u kinu će se prikazivati recentni filmovi hrvatske produkcije kao što su Moj dida je pao s Marsa, F20, te studentske uspješnice na kojima su sudjelovali članovi Studija Kreativnih Ideja Gunja. Organizatori će predstaviti i desetogodišnji rad Ljetne škole filma u Gunji, a zadnju večer posjetitelji će moći uživati u rezultatima ovogodišnje filmske škole. Ulaz na sve filmske projekcije je besplatan.

Sve to omogućeno je u sklopu Ljetne škole filma Gunja, čije se jubilarno deseto izdanje održava od 28. srpnja do 2. kolovoza. 2019. Ove godine stiglo je oko 50 prijava iz cijele Hrvatske. Djeca su raspoređena u četiri radionice: igrani film, montaža, press te radionica analogne fotografije. Filmovi i ostali uratci nastali u radionicama bit će prikazani 2. kolovoza na zatvaranju Ljetne škole filma Gunja u 21 h u atriju OŠ Antun i Stjepan Radić u Gunji.

Novo kino Osmijeh je obnovljena verzija izvornog Kina Osmijeh pokrenutog 1976. godine na inicijativu danas umirovljenog nastavnika Josipa Krunića, predsjednika Studija kreativnih ideja Gunja. U kinu su se tijekom školske godine gledali filmovi, organizirane su filmske tribine, kvizovi te su se pisale filmske kritike. Projektor kina Osmijeh uspješno je vrtio filmove zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991., ali je zatvaranjem obje filmoteke kino izgubilo izvor filmskih vrpci te prestalo s radom. Zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o Pravima djece i SKIG-a, prije pet godina Novo kino Osmijeh ponovno je počelo s radom nakon dva desetljeća, a ove godine i nastavilo.