10. DORF ulazi u veliku vinkovačku završnicu

Foto: DORF

VINKOVCI, Festival dokumentarnog rock filma DORF ulazi u veliku završnicu koja će se održati 26. i 27. kolovoza u Vinkovcima, gradu u kojem je taj festival i nastao prije deset godina i od tada do danas pobuđuje veliko zanimanje publike naklonjene glazbenim dokumentarcima i svemu drugome vezenom uz tu specifičnu filmsku scenu.

Festival DORF ove je godine promjenio termin održavanja te je iz ranoproljetnog izdanja prebačen u ljetni termin pa se kao logičan izbor nametnuo odabir gradova domaćina s mora. DORF su tako ugostili Cres i Pula u kojoj je nagrada za životno djelo uručena velikom britanskom autoru Don Lettsu te Primošten i kontinentalni Ozalj.

Vinkovačka završnica jubilarnog izdanja festivala održat će se u Galeriji fotografije “Meraja”, uz gostovanja autora i proglašenje najboljeg filma u regionalnoj selekciji. Žiri u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak odlučit će kome će pripasti nagrada koju je izradio mladi kipar Vjekoslav Filipović iz Osijeka. Također, u Vinkovcima će biti dodijeljena nagrada Klasik TV u iznosu 10.000 kn za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma, prema odluci žirija u sastavu Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović.

U filmskom dijelu programa, u Vinkovcima će biti prikazan film „Limunovo drvo“, autora Branka Radakovića (Srbija) o istoimenom kultnom beogradskom bendu, te film „Slagalica“ makedonskog autora Aleksandra Koviloskog, o makedonskoj hip-hop sceni. Bit će prikazan i film „Wooden Ambulance Bike Tour 2013“, koji je dijelom snimljen u Vinkovcima. Drugog dana festivala, bit će prikazan film o reggae inovatoru, važnom producentu i kultnom glazbeniku Lee Scratch Perryju „Vizije raja Lee Scratch Perryja“, autora Volkera Schanera (Njemačka).

Filmski tjedan u Vinkovcima započet će međutim već 23. kolovoza programom 4. Antičkih filmskih večeri. u sklopu kojih će u lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci ljubitelji filma moći pogledati filmove „Zvizdan“ Dalibora Matanića i „Bravo!“ Radu Judea, te se zabaviti uz filmski i povijesni kviz, te EDIT-Comics filmske radionice.

10.Festival dokumentarnog rock filma – DORF 2016 organizira Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca.

ĐURO KARALIĆ