Zbog pojave koronavirusa Kina će u nekoliko dana izgraditi bolnicu s 1.000 kreveta

Foto: AFP

WUHAN, Radi pojave i širenja koronavirusa (2019-nCoV), od kojega je do sada umrlo 41 ljudi, a zaražemo gotovo 1.300, Kina je pojačala mjere suzbijanja toga smrtonosnog virusa.

Većina zaraženih je iz kineskog grada Wuhana, a pretpostavka je da se virus proširio s tržnice ilegalnim divljim životinjama. Preliminarna istraživanja sugeriraju da je u recentnoj fazi evolucije virus prešao sa zmije na čovjeka. U međuvremenu virus je dospio i u Europu gdje su zabilježena tri slučaja, jedan u Bordeauxu i dva u Parizu. Ukupno je dosad pojava virusa zabilježena u 14 svjetskih zemalja.

Zbog širenja virusa i sve većeg broja oboljelih Kina je uvela karantenu koja obuhvaća oko 50 mlijuna ljudi, a započela je i izgradnja bolnice u Wuhanu, koji je središte epidemije, sa 1.000 kreveta. Kako Kinezi rade govori i podatak da će bolnica biti gotova do 3. veljače kada će moći primiti prve pacijente. Prema planovima do 3. veljače će biti završena prva zgrada bolnice, a rok za izgradnju druge zgrade je tri tjedna. Iako to prema mišljenju većine ljudi ne djeluje realno Kinezi će u svome planu vjerojatno uspjeti. Govore to i fotografije s mjesta buduće bolnice gdje je angažirao na stotine bagera koji danonoćno neumorno rade na izgradnji nove bolnice. Stručnjaci podsjećaju i iskustvo iz 2003. godine kada je buknla epidemija SARS-a i kada je Kina za samo sedam dana izgradila bolnicu u Pekingu. Na gradilištu je tada također bilo angažirano stotine bagera, a danonoćno je radilo oko 7.000 radnika. Radovi su te 2003. godine na novoj bolnici bili gotovi za samo sedam dana!!!

Kako se koronavirus širi i drugom država svijeta Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) oglasili su se s savjetima putnicima u međunarodnom prometu koji putuju na zahvaćena područja da se pridržavaju uobičajenih mjera opreza, kao što se inače savjetuje radi smanjenja rizika od drugih bolesti na putovanjima (npr. alimentarne infekcije koje se prenose fekalno-oralnim putem ili nedovoljno termički obrađenom hranom, respiratornih koje se prenose aerosolom i kapljičnim putem, spolno-prenosivih bolesti koje se prenose nezaštićenim spolnim kontaktom, krvlju prenosivih bolesti koje se prenose dijeljenjem pribora za injektiranje lijekova i droga):

  • izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju;
  • često pranje ruku, posebno nakon izravnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, ako kontakt s bolesnom osobom nije moguće izbjeći, koristiti kiruršku masku za prekrivanje usta i nosa, ne dodirivati oči usta i nos nakon dodirivanja bolesnika i obavezno pranje ili dezinfekcija ruku nakon kontakta s bolesnikom;
  • izbjegavanje bliskog kontakta sa živim ili uginulim životinjama, kako domaćim tako i divljim životinjama;
  • konzumiranje pravilno termički obrađenih namirnica, po mogućnosti neposredno nakon pripreme; temeljito guljenje voća i povrća, pijenje flaširane vode bez leda;
  • izbjegavanje nezaštićenog spolnog odnosa s osobama čije je zdravstveno stanje nepoznato;
  • izbjegavanja dijeljenje pribora za injektiranje lijekova (ili ilegalnih opojnih sredstava) s drugim osobama;