Vukovarska podružnica Marijinih obroka hrani 256 djece u školi u Liberiji

Foto: Ivan Matić

Već uobičajeno je postalo da svake subote volonteri udruge Marijino obroci u središtu Vukovara provode razne aktivnosti, a najčešće prikupljaju novčane donacije. Koordinator udruge Mariji obroci za Vukovar Goran Molnar pojašnjava kako se radi o velikoj međunarodnoj udruzi koja djeluje i u Hrvatskoj pa tako i u Vukovaru.

“Svake subote, osim pauza tijekom vrelih ljetnih mjeseci i sada siječnja i veljače, u središtu Vukovara prikupljamo novčane donacije kako bi osigurali hranu za 256 djece u jednoj školi u Liberiji. Cilj nam je prije svega osigurati dovoljna sredstva za tu kuhinju, a ako nešto novca bude i više onda se ta sredstva preusmjeravaju u drugu školu u Liberiji za koju je Hrvatska „zadužena“ na neki način“, kaže Molnar.

Dodaje i kako za potrebe ishrane jednoga djeteta u toj školi u Liberiji za cijelu školsku godinu potrebno je oko 120 kuna ili oko 30.000 kuna godišnje. Ističe i kako podružnica Marijinih obroka u Vukovaru godišnje prikupi oko 30.000 kuna ali i da su tu i podružnice i još nekim okolnim gradovima s kojima usko surađuju.

„Možemo reći da smo zadovoljni koliko uspijemo prikupiti sredstava s obzirom da se radi o jednom malom gradiću kakav je Vukovar. Uvijek ima ljudi koji su spremni pomoći i na tome im velika hvala i u ime nas i u ime te djece u Liberiji. Možemo reći kako je naš rad prepoznat u Vukovaru“, kaže Molnar.

Treba znati i kako su Marijini obroci u Hrvatskoj zaduženi za 12 školskih kuhinja u Liberiji, Beninu i Ekvadoru od čega je Slavonija zadužena za 3 kuhinje. Uz prikupljanje novčanih donacija imali su i druge akcije poput, primjerice, prikupljanja školskih ruksaka i torbi.

„Želimo da niti jedno dijete ne ostane gladno jer djeca kada nisu gladna bolje uče, a onda imaju i bolju budućnost“, rekao je Molnar.

U vukovarskoj podružnici Marijinih obroka djeluje desetak volontera od kojih je njih pet