Vukovar dobiva još 5 murala na pročeljima zgrada

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Treću godinu za redom Vukovar postaje Luka umjetnosti u okviru čega se organizira niz manifestacija i u koju će „uploviti“ neka od najpoznatijih imena svjetske Street Art scene. Ove godine Luka umjetnosti održava se pod simboličnim nazivom „Give me 5“ što je pojašnjeno činjenicom da se u Vukovaru trenutno nalazi 5 svjetski poznatih umjetnika koji oslikavaju pročelja 5 vukovarskih višestambenih zgrada. Kada je riječ o street art umjetnicima Vukovar je ove godine ugostio Thiaga Mazzu (Brazil), Zabou (Francuska), Lonac (Hrvatska), WD – Wild Drawing (Indonezija) te Mehsos (Belgija).

„Ovaj projekt je u Vukovar donio nešto nesvakidašnje i moderno. Izuzetno je lijepo biti u društvu mladih i inovativnih ljudi koji su naš grad obogatili posebnom vrstom umjetnosti i oplemenili ga na vrlo poseban način. Uspješnost naše suradnje i ovoga projekta ponajbolje svjedoči interes naših sugrađana, kao i svih posjetitelja grada Vukovara”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Rečeno je i kako je VukovarArt pokrenut kao novi koncept u razvoju umjetnosti te time stvara novi vizualni identitet grada Vukovara. Vukovar ovim projektom postaje galerija na otvorenome i kao takav sve je zanimljiviji i turističkom sektoru, u sasvim novom pogledu.

Jedini 3D street art umjetnik u Hrvatskoj, Filip Mrvelj, kazao je kako od ove godine Vukovar sveukupno broji 18 slika koje su nastale u zadnjih nekoliko godina.

„Od ove godine smo punoljetni, brojimo 18 slika. Projekt ide dalje, a nama umjetnicima vrijeme igra najbitniju ulogu. Umjetnici su oduševljeni Vukovarom, organizacijom i projektom kao takvim, a njihove riječi nam puno znače jer nam je to dokaz da uspijevamo u našim ciljevima”, rekao je Mrvelj.