Vukovar dobio smart sustav parkiranja

Foto: www.vukovar.hr

VUKOVAR, Zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i glavni direktor za poslovne korisnike A1 Hrvatska Ivan Gabrić predstavili su medijima sustav pametnog parkiranja čije je korištenje Grad osigurao posredstvom tvrtke Komunalac u 1. zoni naplate parkiranja. 

Kako je pojašnjeno na konferenciji za novinare korisnici mogu jednostavno, uz pomoć Android mobilne aplikacije – A1 Smart Parking,  dobiti informacije o raspoloživim parkirnim mjestima te upute kako do njih doći. Rečeno je kako sustav pametnog parkiranja obuhvaća 121 autonomni, bežični parking senzor i informativne LED zaslone povezane A1 NB IoT mrežom. Instalirani pametni bežični senzori povezani u „Internet of things“ neprestano očitavaju stanje parkirališta te koriste baterije koje troše izuzetno malo energije. Na taj je način omogućeno praćenje informacija o stanju slobodnih parkirnih mjesta u realnom vremenu, na postavljenim displejima na ulazu na parkirališta te putem besplatne mobilne aplikacije.

„Ovaj sustav ima brojne prednosti, a uz to i prvi smo grad u Hrvatskoj koji ima display koji pokazuje ima li slobodnih mjesta za invalide te treći grad koji ima ovakav najmoderniji sustav za 121 parkirno mjesto. Cilj implementacije pametnog parkinga, osim što uvelike pomaže korisnicima parkirališta pronaći slobodno mjesto također je i optimizacija protoka vozila kroz najfrekventniji dio grada što pozitivno utječe na sigurnost djece prilikom prelaska pješačkih prijelaza i opće zadovoljstvo korisnika parkirališta“, rekao je Pavliček.

Dodao je i kako cijena investicije kompletnog sustava smart parkinga iznosi 476.000 kuna, a financirana je prihodima tvrtke Komunalac od naplate parkinga.

„Riječ je o digitalnom omotaču oko parkirališta za koji mislimo da će postati neizostavni dio parking iskustva u Hrvatskoj. Dugoročna strategija svakog održivog grada treba biti primjena modernih tehnologija čiji je cilj podizanje kvalitete života svojih građana i pozitivan utjecaj na daljnji razvoj grada, a primjenom IoT tehnologije vukovarski parking svrstao se među vodeća parkirališta u Hrvatskoj“, rekao je Gabrić.