VSŽ: U porastu broj kazneno prijavljenih zbog preprodaje droga, a pogoršano je i stanje sigurnosti cestovnog prometa

Policija prometna nesreća Bajakovo
Foto: Pixabay/fsHH

VINKOVCI, Na konferenciji za novinare održanoj danas u PU vukovarsko-srijemskoj predstavljeni su rezultati rada Odjela kriminaliteta droga te najavljena nova preventivna akcije prometne policije.

“Nažalost, bilježimo sve veći broj mlađih osoba koji posjeduju opojne droge, a te se osobe zatiču u neposrednoj blizini školskih zgrada, posebno u kasnim večernjim satima između 23 i 2 sata“, ustvrdioi je zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Goran Lovrić.

Po njegovim riječima, školska godina započela je prije mjesec dana i u tih mjesec dana, u neposrednoj blizini škola, okupljalištima mladih te općenito na javnim površinama u noćnim satima, između 23 sata i 2 sata u noći, zatečeni su preprodavači opojnih droga. Stoga je uputio apel roditeljima da vode brigu o izlascima djece kao i o zakonskim ograničenjima vezanim za izlaske mladih osoba.

Temeljem analize rizika, prethodno provedenih kriminalističkih istraživanja na području PU vukovarsko srijemske, osobito na području Vukovara i Vinkovaca, utvrđeno je kako je došlo do povećanog broja zapljena u tzv. uličnoj redukciji droge amfetaminskog tipa speed-a, ecstazy-a, kao i marihuane, izvijestio je voditelj Odjela kriminaliteta droga PU vukovarsko-srijemske Krešimir Hunjet.

Pojasnio je kako se radi se o 40 % većem broju zapljena opojnih droga u odnosu na prošlu godinu gdje su zbog prekršaja tj. neovlaštenog posjedovanja u većini slučajeva prijavljene osobe starosti između 16-21 godine, te kako je ono što je zabrinjavajuće kako se droga pronalazi u blizini škola, obrazovnih ustanova.

Daljnja kriminalistička istraživanja pokazuju 30% veći broj kazneno prijavljenih osoba zbog preprodaje droge u odnosu na 2017. godinu, navode iz policije.

Govorilo se i o sigurnosti cestovnog prometa.

“U prvih devet mjeseci 2018. godine na cestama Vukovarsko-srijemske županije smrtno je stradalo 15 osoba i to sedam vozača motornih vozila, tri motociklista, dva pješaka kao i po jedan traktorist, vozač mopeda i putnik u vozilu“, istaknuo je policijski službenik za preventivu cestovnog prometa Boris Klinec te dodao da je u istom razdoblju 2017. smrtno stradalo 13 osoba.

Najavio je i novu preventivnu akciju prometne policije usmjerenu na suzbijanje direktnih uzročnika prometnih nesreća sa smrtno stradalim ili ozlijeđenim osobama, a to su alkohol, brzina, distrakcija (mobitel) i nekorištenje sigurnosnog pojasa. Akcija će se provoditi od listopada 2018. do travnja 2019. godine. Policijski službenici će za vrijeme postupanja u prometu, vozaču kojeg zateknu u počinjenju prekršaja, nakon upoznavanja sa uzročnicima prometnih nesreća na području Vukovarsko-srijemske županije i određivanja primjerene sankcije, darovati miris za automobil na kojem se nalazi prikaz prekršaja u kojem je zatečen. Tako će vozač, prilikom svakog sjedanja u vozilo, imati podsjetnik na prekršaj u kojem je zatečen- i pogledom i mirisom.