Uslijed zahtjevnog tempa života mladi danas sve bolesniji? Piše Lorena Draženović, mag.cin.

    Foto: Pixabay

    Američka studija iz 2017. godine pokazuje da je kod mladih u dobi između 34 i 36 godina u usporedbi s istom dobnom skupinom ranijih generacija češće prisutna depresija kao i dijabetes tipa 2. Čak 15 % više njih u odnosu na mlade iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća ima neki od endokrinih poremećaja, dok ih je 12 % više ovisnih o nekim vrstama lijekova ili droge.

    Povećani udio bolesti koji se danas bilježi kod mladih ljudi prvenstveno je posljedica načina na koji žive. U novije vrijeme šefovi od mladih očekuju hiperprodukciju i savršeno obavljen posao odmah i sad, očekuju da rade po cijele dane te budu dostupni na telefonu ili računalu i u večernjim satima. Mladi često nemaju slobodno vrijeme, niti vremena za organizaciju kvalitetnih obroka, za šetnju, druženje, ili bilo što drugo što bi trebalo podići kvalitetu njihovih života.

    Stručnjaci se slažu da je moderan način života uvelike odgovoran za porast učestalosti bolesti kod mladih. Stoga se pobrinite za sebe na vrijeme. Skupocjeni auti, stalna putovanja i visoke plaće ne znače ništa ako ih nemate s kime podijeliti, a posebice ako idu na uštrb zdravlja. Nikad ne zaboravite na sebe i svoje zdravlje. Okružite se dobrim ljudima, pazite na prehranu, puno se krećite i ispunite svoj život srećom i ljubavlju.

    Lorena Draženović specijalizirala je kineziterapiju na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistra je kineziologije, kineziterapeut i Halliwick instruktor. Za znanstveni rad o temi “Pet zastava, pet medalja, osam Olimpijskih igara: Jasna Šekarić – studija slučaja” nagrađena je Rektorovom nagradom. Već na trećoj godini fakulteta počela je volonterski raditi s djecom s teškoćama u razvoju, a u tom području djeluje i danas. Sudjelovala je na brojnim znanstveno – stručnim konferencijama većinom kao izlagač vlastiti radova. Iza sebe ima objavljena četiri stručna rada te nekoliko nagrada za iste.