Uređivali Šarengradsku adu, ne odustaju i od moguće blokade plovnog puta

Foto: Ivan Matić

ŠARENGRAD, U organizaciji Mjesnog odbora Šarengrad ovoga vikenda na Šarengradskoj adi održana je akcija u kojoj je 50-ak mještana Šarengrada, Iloka i okolnih naselja radilo na uređenju i čišćenju ribarske kolibe, pravljenju nadstrešnice, stola, stolica, klupa…

„Šarengradska do 1991. godine i Domovinskog rata bila je temelj razvoja Šarengrada i Iloka. Tu se ribarilo pa smo imali na desetke ribiča, lovilo, a ovdje smo čuvali preko 3.000 svinja, 1.000 krava, 500 konja… Od Domovinskog rata i našeg povratka u Šarengrad mi više ne možemo koristiti adu i to je ono što predstavlja svima nama veliki problem. S ponovnom kontrolom Šarengradske ade dobili bi mogućnost gospodarskog uzleta ovoga dijela Hrvatske i od toga nećemo odustati“, rekao je Ćorić.

Dodao je kako se godinama unazad po tome pitanju ništa ne događa te da je status Šarengradske ade i dalje nepromijenjen. Srbijanska strana je ne koristi dok je mještani Šarengrada ne mogu više koristiti na način kako su je nekada koristili. Zbog toga su početkom godine uputili i otvoreno pismo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova RH, Ministarstvu spoljnih poslova Srbije i Državnoj komisiji za granice RH u kojemu su najavili njihovu stalnu nazočnost na Šarengradskoj Adi. Ćorić podsjeća kako je i danas Šarengradska ada, koja je površine oko 1.500 hektara, uknjižena kao vlasništvo Hrvatskih šuma 1/1. Tijekom akcije uređenja ade najavio je i kako će zatražiti hitni sastanak sa predstavnicima Državne komisije za granice na RH koji bi se održao na samoj Šarengradskoj adi poslije čega će uslijediti dalji koraci. Jedan od njih je i moguća blokada plovnog puta Dunavom.

„To je opcija koja i dalje stoji i od koje nismo odustali. Ukoliko ne dođe do sastanka i naprave se konkretni koraci s ciljem rješavanja statusa Šarengradske ade svakako ćemo organizirati blokadu plovnog puta. Pokazali smo i ovom akcijom uređenja ade da to možemo organizirati. Mišljenja smo kako Hrvatska treba i mora iskoristiti sve instrumente s kojima raspolaže jer ipak smo mi članica EU i Šarengradska ada nije samo granica Hrvatske nego je i granica EU- Srbijanska strana mudro šuti i čeka dok ne znam što radi Hrvatska po ovom pitanju“, zaključio je Ćorić.