U subotu novi prosvjed u Šarengradu, najavljuje se prosvjedni hod i blokada ceste poljoprivrednim strojevima

Foto: Čitatelj

ŠARENGRAD, Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Šarengrad Pero Ćorić najavljuje za subotu, 6. ožujak, organiziranje još jednoga mirnog prosvjeda u Šarengradu na kojem će zatražiti zabranu prometovanja za teške kamiona državnom cestom D2. Poziv iz Mjesnog odbora Šarengrad prenosimo u cijelosti:

„Potaknuti tromom, sporom, neadekvatnom i manipulirajućom reakcijom nadležnih prinuđeni smo nastaviti javne prosvjede putem kojih zahtijevamo ODMAH i SAD donošenje Pravilnika temeljem kojega će biti zabranjeno prometovanje tranzitnim i teretnim vozilima težim od 7,5 tona na dionici državne ceste D2 između Iloka i Vukovara. Županiji Vukovarsko-srijemskoj, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvu unutarnjih poslova kao i nadležnom županu, te resornim ministrima uputili smo otvoreno pismo 25.02.2021. u kojemu smo ukratko pojasnili naš zahtjev i naše razloge. Nakon niza službenih i neslužbenih sastanaka, razgovora i kontakata, dobili smo dojam da se želi otupiti oštrica našeg zahtjeva raznim dugoročnim obećanjima i kratkoročnim zahvatima u prometnoj signalizaciji te na taj način odgađati u nedogled rješavanje ovog gorućeg problema koji, između brojnih problema, opterećuje stanovništvo koje živi na i uz cestu D2 na dijelu od Iloka preko Šarengrada, Mohova, Opatovca i Sotina do Vukovara. Sa istim problemima susreću se naravno i stanovnici ostalih mjesta koji se koriste ovom prometnicom svakodnevno na vlastitu odgovornost.

Prosvjed zakazan za subotu, simboličnog naziva „Dvanaest i pet!“ počet će u 12,05 sati, a uključivat će mirni i javni prosvjed te blokadu navedene prometnice na mjestu prosvjeda, prosvjednim hodom kao i radnim i poljoprivrednim strojevima na neodređeno vrijeme. Očekujemo žurnu i jasnu odluku nadležnih, usvajanje Pravilnika koji već postoji za više od 30 prometnica na razini RH, a na razini državne ceste D2 usvojen je na 85% njene dionice od istočne Slavonije do Međimurja. U slučaju njegovog ne donošenja gore navedeni poslat će jasnu poruku stanovnicima Istočne Slavonije da ih se tretira kao građane drugog reda, politički nezanimljivi te u tom slučaju očekujemo privođenje prosvjednika koji neće odustati od svojih Ustavom zajamčenih prava do trajnog rješenja u obliku donošenja Pravilnika“, navodi se u pozivu.