U središtu Vinkovaca postrojili su se pripadnici 1. mehanizirane bojne Sokolovi i veterani 5. gardijske brigade

Foto: Đuro Karalić

U Vinkovcima je u petak svečano obilježena 27. godišnjica 5. gardijske brigade Sokolovi te su tim povodom u vinkovačkoj vojarni 5. gbr „Slavonski sokolovi“ polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim pripadnicima brigade počast odala brojna izaslanstva.

Potom je uslijedio mimohod pripadnika 1. mehanizirane bojne Sokolovi i veterana 5. gbr u pratnji uzvanika do crkve Sv. Euzebija i Poliona, gdje je služena sveta misa, nakon čega su se u središtu Vinkovaca postrojili pripadnici 1. mb Sokolovi i veterani 5. gbr, izvjestili su iz MORH-a.

U prigodnom obraćanju izaslanik predsjednice  i vrhovne zapovjednice OSRH Ante Deur istaknuo je da su Sokolovi veterani graditelji hrvatske domovine, a pripadnici Bojne Sokolovi snaga ovoga vremena.

Izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane RH zapovjednik HKoV-a general-bojnik Siniša Jurković osvrnuo se na ratni put 5. gbr, čiji su pripadnici prošli sva ratišta od istočne do južne bojišnice, te je poručio pripadnicima Bojne Sokolovi da je njihova stalna zadaća izgradnja moderne Hrvatske okrenute budućnosti koja se temelji na snazi i sposobnostima te umijeću svakog pripadnika Hrvatske vojske.

Zapovjednik 1. mb Sokolovi pukovnik Robert Poljak poručio je da pripadnici bojne koja nosi to slavno ime kao čuvari tradicije i nasljedstva neće dopustiti da se zaborave sve bitke 5. gbr, kao ni njezini pripadnici, napose poginuli i nestali čija su imena utkana u temelje 5. gbr.

Veteranima i mladim pripadnicima Sokolova čestitao je i predsjednik Udruge veterana 5. gbr Zoran Marunček, a tim su povodom uručene nagrade i pohvale pripadnicima 1. mb Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, navode iz MORH-a.