Nagrade 30. Festivala glumca; “Vanja Drach” predstavi “Mala zabava”

Foto: Festival glumca

Nagradom “Vanja Drach” za najbolju predstavu u cjelini na 30. Festivalu glumca koji večeras završava u Iloku, nagrađena je predstava “Mala zabava” autora Vanje Jovanovića/Petre Pleše u režiji Vanje Jovanovića i produkciji Sveučilišta u Zagrebu – Studentskog centra – Teatra & TD iz Zagreba.

Nagrada “Fabijan Šovagović” za najboljeg glumca dodijeljena je Ivanu Simonu za ulogu Nikše u predstavi „Mala zabava“ te Davoru Jurešku za ulogu  Učitelja Škunce u predstavi „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ Ive Brešana u režiji Dražena Ferenčine i koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar i Kazališta lutaka Zadar.

Najboljim glumicama, koje su također nagrađene nagradom “Fabijan Šovagović”, proglašene su Olivera Baljak za ulogu Bele u predstavi „Otočka terca“ prema tekstu „Sjecišta“ Beatrice Kurbel u režiji Ivana Vanje Alača i produkciji samostalne umjetnice Ane Vilenica u suradnji s Centrom za kulturu Novi Vinodolski i Arijana Čulina za ulogu Fani u predstavi „55 kvadrata“ Ivane Vuković u režiji Ivana Plazibata i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Nagrada “Ivo Fici” za najbolje glumačko ostvarenje mladog glumca do 28 godina dodijeljena je Luki Knezu za ulogu u predstavi „Mala zabava“ dok je nagrada “Nada Subotić” za najbolje glumačko ostvarenje mlade glumice do 28 godina pripala Luciji Dujmović za ulogu Lucije u predstavi „Studentica“ autorice Dorotee Šušak prema improvizacijama glumaca u režiji Christiana Jean-Michela Jalžečića i produkciji Divan teatra iz Zagreba.

Za najbolje lutkarsko glumačko ostvarenje ili glumačko ostvarenje u predstavama za djecu i mlade nagradom “Nevenka Filipović” nagrađena je Zdenka Šustić za ulogu Vještice u predstavi „Ivica i Marica“ Braće Grimm u režiji Luke Juričića i produkciji Lutkarske scene „Ivana Brlić-Mažuranić“ Scena „I.B.M.“ iz Zagreba.

U konkurenciji za nagrade bilo je 15 predstava koje je odabrao izbornik Zijad Gračić dok je u najboljima odlučivao ocjenjivački sud u kojem su se nalazili Mirela Brekalo Popović, Maro Martinović i Miroslav Čabraja.

Odlukom Festivalskog vijeća Festivala glumca nagrada “Ivo Gregurević” za izniman doprinos Festivalu glumca i glumačkom pozivu dodijeljena je Zlatku Vitezu, a nagrada “Zvonimir Torjanac” za svekoliki umjetnički i društveni doprinos kazališnoj umjetnosti Himzi Nuhanoviću.

Posebno priznanje za osobni doprinos i dugogodišnje sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca u Iloku dodijeljeno je Željku Sladetiću, a za dugogodišnji doprinos i sudjelovanje u organizaciji Festivala glumca partneru Festivala tvrtki “Iločki podrumi”.