Tomislav Josić: Kuda ide ova Hrvatska?

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić održao je konferenciju za novinare na kojoj je postavio pitanje „Kuda ide ova Hrvatska?“. Kako je rekao povod konferenciji je činjenica kako je dan prije obilježavanja stradanja gradske četvrti Sajmište SDSS, koji je koalicijski partner HDZ-a i druga najjača stranka u vladajućoj koaliciji, položio vijence poginulima na srpskom groblju u Vukovaru koje se naziva i „groblje šajkača“.

„Ovdje nije riječ o stradalim civilima nego o borcima za otadžbinu, a pri tome se ne navodi niti da je riječ o Domovinskom ratu. Neovisnost nismo uspjeli sačuvati niti tri desetljeća od Domovinskog rata. S obzirom na sve što se radi i kako se odnosimo prema tome postavlja se pitanje Kuda ide ova Hrvatska i u kojem smjeru nas vode vladajući HDZ i njegov koalicijski partner SDSS“, rekao je Josić.

Istakao je kako je neprihvatljivo da su vijenci položeni u spomen na one koji su razarali Vukovar i Hrvatsku te postavio pitanje je li bi bilo moguće da Njemačka u Staljingradu podigne spomenik svojim stradalim vojnicima, a da vijenac položi delegacija Rusije. Normalno da nije ali jeste u Hrvatskoj i toga postavljamo pitanje Kuda ide ova Hrvatska. Tako nešto je napravljeno u gradu koji nosi naziv grada od posebnoga pijeteta“, rekao je Josić dodajući kako bi država treba dovesti bagere i „groblje šajkača“ srušiti.

Dodao je i kako uz sve to u gradskom naselju Lipovača postoji spomenik stradalim agresorskim vojnicima, u Borovu selu spomenik Vukašinu Šoškoćaninu, a u centru Vukovara „groblje šajkača“. Prema njegovim riječima godinama unazad vodi se proces izjednačavanja agresora i žrtve ali i da sada to više nije samo izjednačavanje nego i da „agresorske žrtve postaju važnije od branitelja koji se diskriminiraju“. Ukazao je i na to da su izostale reakcije mnogobrojnih braniteljskih udruga koje bi, kako je rekao, sigurno se sasvim drugačije ponašale da je na vlasti SDP.