Svakodnevno šetaju već 16 godina

  Foto: radiozupanja.hr

  ŽUPANJA, Ukoliko ste odlučili s početkom godine promijeniti navike i živjeti zdravije izbor bi mogla biti i šetnja. No, mnogi nakon novogodišnjih odluka brzo od toga odustaju. Dobar primjer mogu nam dati Županjci koji već 16 godina svakodnevno šetaju po sat vremena, piše Branka Galović Dabić, a objavljuje Hrvatski radio Županja.

  “Svaki dan šetamo od 14,30 do 15, 30 sati,  po gradu ukoliko je lošije vrijeme, a nasipom kada je vrijeme bolje. Ne propuštamo niti jedan dan, ne smeta nam ni snijeg, ni sunce, vjetar…O tome niti ne razmišljamo”, kaže nam Kata Mandarić, s kojom šetaju brat Stjepan Bukovac i supružnici Trlin.

  Mi smo ekipa koju svaki dan možete vidjeti u gradu. Veseli smo, pričamo o raznim temama, uglavnom se “zafrkavamo”, pričamo o svemu. Dotaknemo se i politike ,ali i o tome na svoj način razgovaramo, dakle ne damo se uzrujati, kazuju nam.

  Sa zdravljem nemaju problema, iako su se već , kažu nam , godine nanizale . Kata ima 78 godina , i za dobar izgled i vitalnost zahvaljuje upravo šetnjama.

  “Preporučamo to svima. Samo malo volje i upornosti je dovoljno, koristi su višestruke. Gledajući rijeku Savu i prekrasnu prirodu i dišući svježi zrak , odmoriti ćete i dušu i tijelo”, kaže Kata iističe kako šetača u Županji ima, ali , primjećuju, kako mnogi od njih od ove zdrave navike brzo odustaju.

  I stručnjaci su po pitanju hodanja suglasni – to je jedna od ključnih aktivnosti u održanju dobroga zdravlja.

  Ujedno se radi i o najjeftinijem načinu tjelesne aktivnosti. Kažu da već nakon 30 minuta hoda umjerene brzine dolazi do značajnog poboljšanja ukupnoga zdravstvenog stanja organizma. Najbolje je ako možete pronaći vremena za šetnje u prirodi, te da redovitih 30 minuta hoda sigurno produljuje život.

  A to već 16 godina rade naši sugrađani, kojima je šetnja donijela dobro zdravlje i raspoloženje, piše Branka Galović Dabić, a objavljuje Hrvatski radio Županja.