Slavoniji nedostaju proizvodi dodane vrijednosti i prepoznatljivosti

Foto: Pixabay/English

VINKOVCI, Domaći prozvođači mogu proizvesti dovoljen količine i mlijeka i jaja i voća i povrća kako bi zadovoljili domaće potrebe međutim, ono što je kočnica i razvoju domaće poljoprivrede i prehrambene industrije je stanje na tržištu.

“Mi smo na otvorenom tržištu i još uvijek nemamo dovoljno konkurentne cijene naših proizvoda i to je problem”, upozorio je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak sudejlujući u radu stručnom skupa održanoj u ponedjeljak u Vinkovcima na temu mogućnosti pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije, Baranje i Srijema.

U radu skupa sudjelovalaje  i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac.

“Mogućnosti su zaista velike za razvoj ovoga sektora. Mi smo zadovoljni s dinamikom trošenja sredstava iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji je u 2017. godini obilježio značaj rast od 483 posto u konktekstu ugovaranja projekata”, kazala je Gabrijela Žalac.

Foto: Đuro Karalić

Po mišljenju potpredsjednika HGK Dragana Kovačevića nužno je jačati prehambenu industriju na način da se u nju ugrađuju proizvodi dodane vrijednosti kako bi kroz visoko finalizirane proizvode ostvarili konkurentnost i na domaćem tržištu, ali i na tržištu Europske unije. Za primejr je naveo domaću proizvodnju pršuta odnosno šunki rekavši kako Hrvatska proizvede oko 350.000 komada pršuta odnosno šunki godišnje dok bi za ozbiljniju proizvodnju, u kojoj bi se pokrile domaće potrebe i osigurao dodatni prostor za izvoz, trebala godišnja proizvodnja od oko milijun komada.

“Dakle, trebalo bi podići svinjogojsku proizvodnju, posebice crne slavonske svinje na 500.000 komada minimalno što bi u odnosu na sadašnju proizvodnju značilo podizanje proizvodnje za oko 50 posto”, ocjenio je Kovačević.

Predstavljen je i Agrotehnološki centrar Vukovarsko-srijemske županije te CEKOM-a Lanac zdrave hrane osječkog Sveučilišta.