Rupa u polju duboka 5 metara nastala udarom groma, munje ili nečega trećeg

Foto: Ljiljana Kolarec

BAPSKA, Bilo je to u početku još jedno nevrijeme praćeno grmljavinom pri čemu su se mještani Bapske, nedaleko od Iloka, pribojavali leda i štete na poljoprivrednim kulturama. Svako malo nebo su parali udari groma pri čemu se jedan posebno izdvojio svojom jačinom i glasnošću. Neki od mještani su poslije govorili kako su vidjeli bljesak u polju u tome trenutku.

„Dogodilo se to u prošli utorak, a i danas se sjećam koliko je se sve u kući zatreslo kada je udario grom. Bio je to puno jači udar nego oni uobičajeni. Dan poslije, kada je obiteljski prijatelj otišao na polje vidjeti je li bilo štete od leda, saznali smo da je se nešto dogodilo u našem polju gdje imamo posađen suncokret“, rekla je Ljiljana Kolarec.

Tada su vidjeli da je dio suncokreta na njivi nekako osušen, a pronašli su i rupu u polju širine desetak centimetara. Oko te rupe, koja je pravilnog oblika, zemlja je bila spaljena kao i suncokret. I u okolici rupe zemlja je bila drugačija, a Kolarec je to pojasnila kao da ju je nešto podiglo pa vratilo na tlo. Kasnije su uz pomoć olova i najlona izmjerili kako je rupa dubine 5 metara.

„Vjerojatno je i dublja jer ona krivuda i mislim da ima još dubine. Mislim kako bi ovo trebalo da se istraži i vidi što se tu dogodilo. Nei kažu da je udar groma, drugi munje, a ima i onih koji kažu da je rupa nastala od udara meteorita. Neki kažu i da je u dubinama ruda pa je to privuklo udar. Kako god ja sam tražila po internetu da vidim nešto slično ali nisam uspjela. Stručnjaci, koje sam kontaktirali, kazali su mi da je došlo do jakog energetskog pražnjenja i da je taj udar zabilježen u našem polju. Puno je pitanja, a malo odgovora“, kaže Kolarec.

Dodaje kako se sada javlja problem i što se područje suncokreta koje se suši sve više širi iako je od udara prošlo gotovo tjedan dana. Prema njenim riječima oni su jučer i danas primijetili kako se područje suncokreta koje se suši dodatno proširilo. Stabljike suncokreta su gledajući na njih zelene ali su im listovi ispod crni. Trenutno je pogođeno područje veličine nogometnog igrališta, a u obitelji Kolarec strahuju kako na tome polju godinama više ništa neće uspijevati od poljoprivrednih kultura.

„Imamo dojam da je zemlja na tome prostoru i dalje nekako vruća, kao da se nije ohladila, a i dalje sušenje suncokreta pokazuje da se nešto i dalje događa. Kako god na najbolji i najbrži način upoznali smo se sa snagom i moći prirode“, zaključila je Kolarec.