Od petka u Vukovaru sa radom započinje plovidbeno kino na Magenti 1.

Foto: Danubiumtours

VUKOVAR, Od ovoga petka, točnije od 5. lipnja, ljubitelji filma u Vukovaru ponovno će doći na svoje. Neće to biti uobičajeno kino, na kakva smo navikli, ali će to zato biti prvo plovidbeno kino u Hrvatskoj, a sigurno i u ovom dijelu Europe. Radi se o projektu pod nazivom „Plovidbeno kino – Sail – In cinema on Danube“ koje je pokrenula vukovarska putnička agencija Danubiumtours koja je i vlasnik elektro – solarnog putničkog broda Magenta 1.

„Zamislili smo da se svakoga petka i subote, sa početkom od 21 sati, na našem turističkom brodu prikazuju filmske projekcije. Petkom će to biti dokumentarni filmovi, a subotom dugometražni filmovi. U petak započinjemo sa dokumentarcem „Beatles“ dok ćemo u subotu prikazati igrani film „Parazit“ koji je dobitnik niza Oscara“, rekla je vlasnica agencije Zrinka Šesto.  

Projekt je trebao zaživjeti još tijekom prošle godine ali radi neplaniranih stvari se to prolongiralo za ovu godinu. Ipak, već sada se zna kako će plovidbeno kino raditi cijeloga ljeta. Imaju osigurani 20-ak filmova s tim da će se ta brojka dodatno povećavati. Ideja je nastala tijekom proteklih Vukovar film festivala kada su se na ovome prepoznatljivom vukovarskom turističkom brodu puštali dokumentarni filmovi.

Šesto kaže kako će svi posjetitelji plovidbenoga kina imati priliku da uživaju u jednom posebnom ugođaju. Naime, Magenta 1. je kompletno ustakljen putnički brod koji ima i mogućnost grijanja. Osigurane su udobne sjedalice ali i kao u svakom pravom kinu i kokice. Biti će tu i raznih poklon iznenađenja. Uz sve to Magenta 1. će ploviti cijelo vrijeme projekcije tako da će posjetitelji imati prilike doživjeti jedan poseban ugođaj kakav se nigdje drugdje ne može osigurati. Uz to moći će se razgledati vizura i znamenitosti Vukovara sa Dunava i to noću. Treba znati i kako je brod električno – solarni, odnosno da je tih te je moguće organizirati ovakve i slične sadržaje pri čemu posjetiteljima neće smetati buka motora.

„Tijekom projekcija za vrijeme Vukovar Film festivala imali smo samo pozitivne reakcije posjetitelja. Vjerujem kako će to tako biti i sada sa našim plovidbenim kinom koje će biti i jedan novi, jedinstveni turistički proizvod Vukovara. Sigurna sam kako će u našem plovidbenom kinu uživati ne samo Vukovarci nego i građani iz okolice, cijele Hrvatske ali i turisti koji Vukovar posjećuju tijekom godine“, rekla je Šesto.

U zavisnosti od interesa plovidbeno kino moći će se unajmiti zasebno. Naime, u Danubiumtoursu su ostavili mogućnost da neka skupina iznajmi kino i gleda film po svome izboru.