Rimski dani do 26. svibnja do 2. lipnja pod geslom “Barabri, opet”

Foto: TZ grada Vinkovaca

VINKOVCI, Ovogodišnji Rimski dani održat će se u Vinkovcima od 26. svibnja do 2. lipnja pod geslom “Barbares, iter” (Barbari, opet), a program nudi niz zanimljivih događanja u čak osam dana te manifestacije koja će se po šesti put održati u gradu na Bosutu.

Manifestaciju je na konferenciji za novinare najavio vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić pozvavši Vinkovčane, ali i sve druge građane i ljubitelje rimske povjesti i kulture da posjete neka od događanja, posebice Rimski sajam, tabor Rimljana i Barbara u Gradskom parku te borbe gladijatora ili neki od koncerata.

Po riječima arheologa Hrvoja Vulića iz Gradskog muzeja Vinkovci  geslo “Barbari, opet” uzeto je kao prisjećanje na bitku iz 378. godine kod Hadrianopolisa gdje se barbarskim plemenima suprotstavio rimski car Valens, jedan od dvojice rimskih careva rođenih u Cibalama na tlu današnjih Vinkovaca, a koji je bitku izgubio te na bojištu i poginu.

Popratni program, između ostalog, donosi koncerte Hladnog piva i Belfast food-a te prvi Festival craft piva “Beeram domaće” u organizaciji prve vinkovačke craft pivovare “Valentinijan”.

Organizatori 6. Rimskih dana su grad Vinkovci, Turistička zajednica grada Vinkovaca, Gradski muzej Vinkovci i vinkovačke Novosti, a visoka pokroviteljica predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović.