Predstavljen program 11. Vukovar film festivala

Foto: Vukovar film festival

Na konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu predstavljen je program ovogodišnjeg 11. Vukovar film festivala koji se u Vukovaru održava od 21. do 26. kolovoza. Kako je novinarima rekao direktor festivala Igor Rakonić ovogodišnji festival održava se u Vukovaru ali i još četiri grada i donosi 80 filmskih projekcija na deset lokacija.

„U glavnom programu bit će prikazano osam dugometražnih, devet kratkometražnih i 12 dokumentarnih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade, a festival otvara u ponedjeljak, 21. kolovoza “velika premijera”, mađarski film “Tijelo i duša” redateljice Ildikó Enyedi, koja je dobila Zlatnog medvjeda ovogodišnjem 67. filmskom festivalu u Berlinu“, rekao je Rakonić.

Kako je najavio Rakonić projekciji će nazočitii  sama redateljica Enyedi, a svečano će otvorenje uveličati nastup grupe Detour. Osiguran je niz kvalitetnih filmova koji su prikazivani na raznim svjetskim festivalima. Isto tako osiguran je i bogat popratni program koji je podijeljen na “Svijet”, “Francuski fokus”, “Austrijski fokus”, “Europskih velikih pet”, “Viking invazija” s presjekom ponajboljih skandinavskih filmova, “Arheo”, “Europo otvori se”, koji prikazuje filmove iz zemalja slabije audiovizualne produkcije, a bit će također upriličene i dvije retrospektive, Retrospektiva Jet Lija i Retrospektiva Christiana Munguia. Održavat će se i prošle godine uveden program “Odabrao Đelo Hadžiselimović” koji je posvećen komercijalnim i dokumentarnim filmovima koji je prepoznat i od publike ali i od kritike i medija. Taj program na brodu Bajadera donosi projekcije šest filmova koliko će ih ove godine biti prikazano i u programu “Matineje” namijenjenom najmlađoj publici.

Biti će dodijeljeno i niz festivalskih nagrada kao što su Zlatni šlep za najbolji dugometražni film, Zlatni šlep za najbolji kratkometražni film i Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film. O dobitnicima tih nagrada odlučivat će žiri. Čine ga glumac Emir Hadžihafizbegović, urednica na HRT-u Branka Papić i filmski kritičar Dean Kotiga (kratki i dugometražni igrani filmovi), te poljski redatelj Marek Tomasz Pawlowski i njemački redatelj i producent Tim Van Beveren (dokumentarni film). Domaće boje predstavljat će nagrađivana hrvatska redateljica Irena Škorić.