Počela škola, Penava najavio početak radova na obnovi OŠ Nikole Andrića

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom prvoga dana škole gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s suradnicima posjetio je danas učenike OŠ Nikole Andrića koji drugu godinu za redom nastavu pohađaju u OŠ Antuna Bauera. Razlog tome je što na njihovoj školi još uvijek nisu započeti radovi na obnovi, a oni su prije godinu dana morali iz iste izaći radi sigurnosti. Penava je učenicima u novoj školskoj godini poželio puno uspjeha te rekao kako gradske vlasti u obrazovanje ulažu značajna sredstva. Podsjetio je kako su i ove godine osnovcima osigurane besplatne bilježnice, udžbenici kao i preobuka. Od ove godine uveden je produženi boravak za djecu u nižim razredima, a značajna sredstva se ulažu i u podizanje kvalitete nastave i uvjeta boravka djece i nastavnika u školama. Penava je najavio i kako za koji dan kreću konačno i radovi na obnovi OŠ Nikole Andrića.

„Obnova OŠ Nikole Andrića je jedan od kroničnih problema Vukovara kada je u pitanju obrazovanje. Prema najavama za dvije godine bi trebala biti završena njena obnova. Proveden je natječaj, odabran izvođač radova ali kako se radi o projektu koji bi trebao trajati duže od godinu dana prema Zakonu o proračunu neophodna je suglasnost Vlade RH koja se još uvijek čeka. S tom suglasnosti stekli bi se formalno pravi uvjeti da dugo i više puta najavljivani radovi na obnovi konačno započnu“, rekao je Penava.

Treba znati i kako su sredstva za obnovu, a radi se o oko 16 milijuna kuna, davno osigurana, a dogovoren je i model financiranja prema kojem bi Grad Vukovar i Vukovarsko – srijemska županija osigurali po 10 posto neophodnih sredstava.

Ravnateljica ove škole Josipa Kotromanović Sauka kazala je kako i učenici i nastavnici iz godine u godinu očekuju da će škola biti obnovljena, kako to predugo traje te kako su zaslužili da i to obećanje konačno bude ispoštivano.

OŠ Nikole Andrića ove godine broju ukupno  211 učenika podijeljenih u 18 razrednih odjeljenja. To je za 15 učenika manje nego prošle godine. U ovoj školskoj godini imaju ukupno upisana 24 prvašića.