Penava: Samo je u Hrvatskoj popis stanovništva politička kategorija

Foto: Ivan Penava

VUKOVAR, Na temu popisa stanovništva koji se u Hrvatskoj treba provesti tijekom iduće godine gradonačelnik Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare na kojoj je ukazao na važnost točnog, preciznog i objektivno odrađenog popisa stanovništva.
Prema njegovim riječima popis stanovništva daje brojne odgovore i pokazatelje u društvu, a ako je dobro, precizno i objektivno napravljen on je preduvjet reda. Podsjećajući na koalicijski dogovor od prije nekoliko dana kazao je i kako je popis stanovništva samo u Hrvatskoj politička kategorija i kategorija manjinskih prava.

Kazao je kako mu je svejedno tko će mu doći u dom kako bi obavio popis stanovništva, odnosno hoće li to biti Hrvat, Srbin ili Kinez ili će pak sve biti obavljeno putem računala ali zato traži da se popis provede precizno, profesionalno i objektivno bez ikakvih pokušaja manipulacije. Mišljenja je i kako niti do sada popis stanovništva koji je napravljen u Hrvatskoj nije pokazivao stvarno stanje niti je bio napravljen kako treba.

„Tražimo samo točan i objektivan proces bez mogućnosti manipuliranja od bilo koga i manipuliranja konačnim ishodom jer u suprotnome nećemo rezultat smatrati relevantnim jednako kako nismo smatrali niti prethodni popis, rekao je današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Vukovara Ivan Penava govoreći na temu popisa stanovništva“, istakao je Penava.

Dodao je i kako je zbog budućnosti Vukovar iznimno zainteresiran za objektivan i točan popis stanovništva jer red je preduvjet za red u svim drugim segmentima života. Grad će, kako je rekao, ako bude potrebno cijeli proces sufinancirati, poduplati ili utrostručiti broj popisivača da se posao odradi kako treba. Istakao je kako niti jedna cijena nije velika ako će Vukovar biti pošteđen trauma izazvanih popisom iz 2011. godine.