Održana eko akcija čišćenja korita rijeke Dunav kod Vukovara

Foto: Klub podvodnih aktivnosti Dunav

VUKOVAR, Oko 70 ronioca iz Hrvatske i BiH sudjelovalo je na ovogodišnjoj eko akciji čišćenja dijela korita rijeke Dunav kod Vukovara. Akciju je i ove godine organizirao Klub podvodnih aktivnosti Dunav iz Vukovara čiji je predsjednik Mario Kamenjaš rekao kako će ronioce ove godine čistiti korito Dunava na potezu od ušća Vuke pa do stare klaonice. Kaže kako iz godine u godinu raste svijest građana o tome da treba čuvati prirodu pa je i sve manje otpada u rijeci.

„Tu trebamo biti jasni i reći da mi ne možemo očistiti Dunav. To je moćna rijeka koja donosi i odnosi. Otpad koji se u vodu baci u Mađarskoj ili Njemačkoj doplovi do nas. Međutim, želimo građanima i ovaj put poslati jasnu poruku koliko je važno čuvati okoliš i Dunav“, rekao je Kamenjaš.

Podsjetio je kako su proteklih godina, tijekom akcija čišćenja korita Dunava i Vuke, pronalazili stare boce i razni drugi otpad ali i automobilske gume, stare kuhinjske aparate, bojlere pa čak i karoserije automobila. Pri tome treba znati i kako je vidljivost pri ronjenju nula i da se sve radi na dodir.

Akciju su podržali Grad Vukovar, Vukovarsko-srijemska županija, Hrvatske vode i ŠRU Dunav Vuko