Milaković: Gradonačelnik Penava nije mi dozvolio odlazak na Dan državnosti Republike Srbije

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Od ranije je poznato kako su odnosi gradonačelnika Vukovara Ivana Penave i njegovog zamjenika iz redova srpske nacionalne manjine Srđana Milakovića narušeni te da gotovo i nema nikakve suradnje. Ovih dana dogodio se još „nesporazum“ između Milakovića i Penave radi čega je Milaković se oglasio priopćenjem za javnost kojega prenosimo:

„Dan državnosti Republike Srbije – Sretenje (inače 15. veljače) svake godine prikladno se obilježi od strane Ambasade Republike Srbije u Zagrebu uz prisustvo stranih diplomatskih predstavnika, predstavnika državne i lokalnih vlasti i brojnih javnih ličnosti. Trebala bi biti uobičajena pojava da se obilježavanju Dana državnosti matične države odazovu i predstavnici srpske zajednice.

Ali da to može biti i drugačije pokazuje primjer Grada Vukovara i njegovog trenutnog gradonačelnika Penave koji je stalno na oprezu zbog „kontinuirane puzajuće velikosrpske agresije“ – pojave čije je manifestacije jedino on na istoku Hrvatske uočio među sve malobrojnijim stanovništvom. I zato u odbrani od te agresije gradonačelnik ne dozvoljava zamjeniku gradonačelnika iz reda srpske zajednice odlazak na Dan državnosti Republike Srbije, pod opravdanjem da je to dan oružanih snaga Srbije. Ali, to nije bila smetnja nekoliko prethodnih godina kada je gradonačelnik odobravao odlazak na istu tu manifestaciju.

Očigledno na obavljanje dužnosti gradonačelnika Vukovara utiču aktualni izbori u HDZ-u na kojima kapital stečen na domoljubnom populizmu i nesreći Vukovara treba pretočiti u visoku stranačku poziciju. A Srbi su, u nedostatku kvalitetnih programa, uvijek dobrodošla tema“.