Kardinal Puljić: Niti jedan zločin ne može se braniti

TOVARNIK, Vrhbosanski nadbiskup, kardinal Vinko Puljić poručio je u subotu u propovjedi na misi zadušnici koju je predvodio u Župnoj crkvi sv. Mateja u Tovarniku u povodu 25.obljetnice ubojstva tovarničkog županika Ivana Burika, kako se niti jedan zločin ne može braniti.

“Niti jedan zločin, ma tko ga počinio, ne može se braniti niti se proces pomirenja i povjerenja može graditi bez unutarnje katarze čišćenja i pročišćenja temeljene na evanđeoskoj poruci “Istina će vas osloboditi””, poručio je kardinal Vinko Puljić.

Po njegovim riječima, onaj tko ne želi istinu stavlja se iza zla, a ona tko se od zločina ne distancira, postaje sukrivac u zločinu.

“Pravi dijalog koji vodi pomirenju počiva na prihvaćanju istine. Tko god manipulira sa žrtvama taj pravi mržnju, a na mržnji se ne može stvarati pomirenje”, kazao je.

Kardinal Puljić misu zadušnicu predvodio je u koncelebraciji s đakovačkim i osječkim nadbiskupkom, mons. Đurom Hranićem te brojnim svećenicima.

Tovarnički župnik Ivan Burik ubijen je u župnom stanu u Tovarniku 8. listopada 1991. godine, nakon što su Tovarnik okupirale JNA i srpske paravojne postrojbe. Njegovi posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice i 1998. godine pokopani na mjesnom groblju.

Ivan Burik je jedini katolički svećenik ubijen u Domovinskom ratu.

U spomen na županika Ivana Burika, od Vukovara do Tovarnika trčana je i utrka čiji su sudionici po dolasku u Tovarnik položili vijence i zapalili svijeće na na mjestu masovne grobnice i kod spomen-poprsja i groba Ivana Burika na tovarničkom groblju.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić