Hrvatski potencijali u proizvodnji biogoriva neiskorišteni, pogon u Vukovaru 2 godine ne radi

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Hrvatski europarlamentarac Jozo Radoš organizirao je u Vukovaru okrugli stol na kome se razgovaralo o hrvatskim potencijalima u proizvodnji biogoriva. Bilo je riječi i o vukovarskoj rafineriji biodizela koja već dvije godine ne radi i čiji su pogoni konzervirani.

„Rafinerija u Vukovaru imala je kapacitet od 40.000 tona biogoriva i zapošljavali smo 40-ak radnika. Nažalost, već dvije godine ne radimo i pogon je konzerviran, a radnici su završili na Zavodu. Razlog tome je neusklađena zakonska regulativa i ne postojanje kaznenih odredbi, stimulacije ili destimulacije prema naftnim distributerima da koriste biogoriva. Pogon smo morali zatvoriti jer jednostavno nismo imali gdje plasirati svoje proizvode“, rekao je direktor vukovarskog pogona Ivan Corn.

Govoreći na ovu temu Radoš je rekao kako Hrvatska ima velike potencijale za proizvodnju biogoriva ali da oni nisu niti izbliza iskorišteni te da nam radi odredbi EU prijeti opasnost da ćemo od 2020. godine morati plaćati penale ili pak uvoziti biogoriva. Po riječima Radoša cilj mu je potaknuti hrvatske vlasti da se krene u proizvodnju biogoriva.

„Mi ne samo da nismo iskoristili potencijale koje imamo nego smo čak i tri tvornice biogoriva zatvorili radi čega su izgubljena velika sredstva ali i više radnih mjesta. Hrvatska obvezala da će do 2020. godine na tržištu imati 10 posto goriva iz obnovljivih izvora. Prije nekoliko godina poslovalo je nekoliko biorafinerija koje su prestale s radom tako da trenutno Hrvatska na tržištu ima 0 posto biogoriva. Kasnimo već dosta i ovo je prilika da uskočimo u vlak koji juri. Potrebno je da se Vlada angažira jer jedino tako možemo ispuniti svoje preuzete obveze“, rekao je Radoš.