Grad spreman za početak 11. Vukovar film festivala

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Atmosfera oko predstojećeg Vukovar film festivala koji se na lijepom plavom Dunavu održava 11. put, i to od 21. do 26. kolovoza, uzavrela je kao i ovi ljetni dani. Na konferenciji za novinare direktor festivala Igor Rakonić istaknuo je kontinuitet ovog zahtjevnog projekta koji godinama uspješno odolijeva svim preprekama te uspijeva zahvaljujući sinergiji organizatora, sponzora i cjelokupne podrške Vukovaraca i drugih slavonskih gradova, te naglasio da se Vukovar film festival samo i jedino priprema radi punih stolica, odnosno publike koja mora biti zadovoljna.

“U samom gradu Vukovaru imamo sedam lokacija, a u Cinestaru se prikazuje dokumentarni program iz konkurencije gdje ize malog bazena ljudi godinama punimo dvoranu, iako su filmovi zahtjevni, a termin ranovečernji, i to u ljetno vrijeme kada svi vole biti vani. Također, s lokacija na terasi Agencije i perivoja dvorca Eltz stolice selimo ako je potrebno zbog vremena, a imamo i dobru posjećenost dnevnih projekcija na Adi. Festival zahtijeva pun angažman svih uključenih i radi se gotovo cijele godine uz uvijek susretljivog gradonačelnika grada Vukovara. Mi kažemo što nam treba, on sve omogući. Publika nas vjerno prati, a kad posjećenosti ne bi bilo, Festival ne bi imao smisla. Ove godine nagrada za životno djelo dodjeljuje se legendarnom redatelju Antunu Vrdoljaku, a podijelio bih s vama i malu ekskluzivu – bit će organiziran razgovor s redateljem koji će govoriti o svom novom filmu General uz prikazivanje isječaka iz filma. S druge strane, nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji ide u ruke rođenom Vukovarcu, proslavljenom književniku i scenaristu Pavlu Pavličiću“, rekao je Rakonić.

Nazočnima se obratio i gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava koji je rekao da Grad otvara vrata VFF-u i svim posjetiteljima.

„Sveobuhvatne pripreme za festival su pri kraju, no već smo u 11. izdanju pa je festival dosad dobro uhodan. No svake se godine trudimo unijeti nešto novo. Grad sudjeluje uistinu u svemu – od postavljanja svečanog tepiha, preko vatrometa pa sve do gašenja filmskih projektora… Gotovo svi kapaciteti grada, turistički i kulturni su uključeni u VFF – od vlakića za Vučedol, muzeja, Gradske knjižnice, te već tradicionalnog predstavljanja nacionalnih manjina. Siguran sam i ponosan da ćemo i ove godine ispričati uspješnu i lijepu priču o gostoljubivosti i otvorenosti Slavonije i Srijema. Pozivam sve da se pridruže i osjećaju dobrodošlima u Grad Vukovar te uživaju u svim danima Festivala“, rekao je Penava.

Tijekom šest dana festivala biti će prikazano 80 filmova podijeljenih u 13 kategorija. Projekcije će se prikazivati na deset lokacija od kojih sedam u Vukovaru. Projekcije će biti prikazivane i u Osijeku, Belom Manastiru i Valpovu. Organizirane su i četiri filmske radionice kao i popratni program tijekom kojega će posjetitelji moći posjetiti i besplatne koncerte grupe Jinx (23. kolovoza) i Kojota (26. kolovoz). Ostale večeri za plesne će se ritmove pobrinuti poznati DJ-evi Alen Balen, Tomo Ricov i DJ Neno.