Grabar Kitarović: Nisam zadovoljna radom institucija, pravosuđe treba više slušati narod

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Povodom obilježavanja obljetnice smrti Blage Zadre i Alfreda Hilla Vukovar su posjetili i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i ministar Damir Krstičević. Odgovarajući na upite novinara Grabar Kitarović rekla je kako niti ona nije zadovoljna radom državnih institucija kada je riječ o istraživanjima i procesuiranjem ratnih zločina.  

„Niti ja nisam zadovoljna radom institucija, a sad će me optužiti da kritiziram pravosuđe. Međutim, jednostavno ne mogu shvatiti da hrvatsko pravosuđe još nije dalo pravorijek ni o Vukovaru, ni o Borovu Selu, ni o drugim hrvatskim tragedijama, a da se na dnevni red ishitreno stavljaju neka druga pitanja koja unose nove podjele i koja su neusporedivo manje vrijednosti od onoga što smo vidjeli ovdje. Ako se netko ne sjeća Vukovara za vrijeme rata, neka pogleda arhivske snimke. Grad je izgledao kao nakon nuklearne katastrofe, a tek kada čujete priče ljudi koji vam pristupaju u Vukovaru, ne možete vjerovati što se svašta događalo“, rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je i kako smo „vrlo glasni kada govorimo u UN-u i pred drugim međunarodnim organizacijama kako nema trajnog mira i pomirbe bez postizanja pravde i bez kažnjavanja ratnih zločinaca“. U isto vrijeme, kako kaže, zalažemo se za međunarodne sudove koji to trebaju procesuirati, a još nismo riješili stanje u vlastitoj kući, još nismo zatvorili rane iz Domovinskog rata, još nismo pronašli naše nestale.

„Mislim da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod. Ja kao predsjednica naravno ne smijem se miješati u rad pravosuđa, poštujem trodiobu vlasti u potpunosti, ali kao što sam rekla, mislim da s punim pravom mogu reći i kritizirati da se sve događa presporo i ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina, vidjeli smo u posljednje vrijeme nažalost puno drugih afera u pravosuđu“, istaknula je Grabar Kitarović.

I ministar obrane Damir Krstičević kazao je kako od prošlogodišnjeg prosvjeda u Vukovaru po pitanju istraživanja i procesuiranja ratnih zločina nije učinjeno onoliko koliko je trebalo te da su tu državne institucije za to odgovorne. Kazao je i kako je ova Vlada vratila HV u Vukovar te da se danas vojska u Hrvatskoj razvija upravo na temeljima Domovinskog rata.

„Vojska je u Vukovaru u funkciji mira, sigurnosti, jačanja gospodarstva i to je naša zadaća. Hrvatska vojska prožeta je simbolima Domovinskog rata, junacima kao što je general Blago Zadro“, rekao je Krstičević.