Započele 53. Vinkovačke jeseni

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nastupom prvih folklornih društava pod šatorom na Trgu Vinkovačkih jeseni, u Vinkovcima je večeras započela ta jesenska manifestacija tradicijske kulture koja se održava do 16. rujna pod geslom “Pregršt isitine”.

Procjenjuje se kako će priredbe 53. Vinkovačkih jeseni vidjeti oko 150.000 posjetitelja.

“Hvala vam što čuvate našu baštinu, što volite Slavoniju i Srijem, što ste domoljubi i volite Hrvatsku”, poručio je sudionicima Folkornih večeri, članovima 50 vukovarsko-srijemskih KUD-ova, župan Božo Galić.

Riječi dobrodošlice uputio je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić poželjevši posjetiteljima da u narednih deset dana uživaju u Vinkovcima u tradicijskoj kulturi, gastronomiji i gostoljubivosti te predsjednik županijskog ZAKUD-a Andrija Matić.

Nakon govora na pozornici su nastupili HSKPD “Seljačka sloga” Nuštar, KUD „Grančica“ Đeletovci, KUD „Đenka“ Đurići, KUD „Šokadija“ Stari Mikanovci, KUD „Ady Endre“ Korođ, KUD „Sloga“ Retkovci, KUD „Graničari“ Gunja i KUD „Tomislav“ Županja.

Folklorne večeri održavaju se kroz šest večeri 53. Vinkovačkih jeseni. Nastupe folkloraša prati ocjenjivački sud koji čine etnologinja Ljubica Gligorević, tamburaš Marinko Blažinkov i folkloristi Danijel Šota i Ivan Zlatunjić. Najbolji KUD stječe pravo predstavljati Vukovarsko-srijemsku županiju na folklornim smotrama u Hrvatskoj i u inozemstvu.