Dobrobiti koprive: Piše Lorena Draženović, mag.cin.

  Foto: Pixabay/Jenő Szabó

  Kopriva je biljka koja je rasprostranjena u gotovo svim dijelovima svijeta. Prepoznatljiva je po svojim zelenim srcolikim listovima prekrivenima sitnim dlačicama. Za razliku od drugih biljaka, svi dijelovi koprive su ljekoviti. Unatoč svojoj dobrobiti, kopriva se danas vrlo čestosmatra korovom te se tako i tretira.
  U daljnjem dijelu teksta navest ću vam neke dobrobiti koprive kako biste njezinu rasprostranjenost iskoristili na najbolji mogući način.

  Korijen koprive sadrži velike količine željeza te se stoga može koristiti u liječenju anemije ili u borbi protiv prhuti i opadanja kose. Bogata je i vitaminom C koji potiče bolju apsorpciju željeza.

  Listovi koprive ublažavaju bol uzrokovanu artritisom, reumatizmom, gihtom ili nekom drugom bolesću zglobova. Neka istraživanja pokazuju da listovi koprive ublažavaju i liječe beningno povećanje prostate u ranom stadiju. Također liječ infekcije urinarnog traka, smanjuje alergije te stimulira libido tako što povečava razinu testosterona.

  Kopriva potiče i rad probavnog sustava, potiče izlučivanje tekućine te čisti našu krv. Upravo iz tog razloga kopriva pomaže u ublažavanju tegova povezanih s nakupljanjem i zadržavanjem toksina u organizmu.

  Kopriva sadrži i visok udio magnezija te je odlično sredstvo za ublažavanje bolova i grčeva u mišićima. Zbog toga preporuča se trudnicama s ciljem smanjenja grčeve u nogama i ublažavanja porođajnih bolova te smanjenja umora i malaksalosti. Kopriva također pomaže u stvaranju majčinog mlijeka.

  ČAJ OD KOPRIVE

  Dobro operite 2 čajne žličice koprive i sitno narežite te prelijte s 250 ml ključale vode. Poklopite i ostavite oko pet minuta da odstoji. Nakon što čaj procijedite, spreman je za konzumaciju.

  OBLOZI OD KORPIVE (za ublažavanje reume i upala)

  Svježe listovi koprive prelijte vrućom vodom, zatim u tu tekućinu uronite tkaninu koju potom omotajte ili položite na bolna mjesta.

  KUPKA OD KOPRIVE (za ublažavanje grčeva i umora te borbu protiv infekcija)

  Oko 200 g koprive stavite u platnenu vrećicu. Potopite koprivu u vruću kupku i ostavite desetak minuta. Provedite u kupki barem 20 minuta. Za snažniji učinak nakon korištenja kupke nemojte se tuširati.

  TINKTURA OD KOPRIVE (za borbu protiv viroza, gripa, prehlada i alergija)

  U 100ml alkohola (70%) stavite 20g suhog korjena koprive te ostavite da odstoji 14 dana. Procjedite i ulijte u staklene bočice te držite na hladnom i tamnom mjestu. Konzumirajte 20 – 30 kapi u čaši vode tri puta na dan.