Bogdanovčani donirali hranu za pse Azilu u Nemetinu

Foto: Općina Bogdanovci

BOGDANOVCI, Načelnik općine Bogdanovci Marko Barun, zajedno sa suradnicima, posjetio je Azil u Nemetinu, te je tom prilikom članicama Udruge Pobjede uručio donaciju u hrani za pse.

Jedna je to u nizu akcija kojom općina želi skrenuti pozornost na rad udruga i pojedinaca koji štite prava najugroženijih članova društva, kao i napuštenih životinja, izvjestili su iz te vukovarsko-srijemske općine.

„Djelujemo već deset godina i problemi su uvijek isti, iako se vidi određeni napredak. Azil je jedan od najljepših u Hrvatskoj i s najvećim brojem volontera, ali problem napuštanja pasa je eskalirao i za vrijeme ljetnih mjeseci smo puniji nego ikada, što je dodatno potaknuto ekonomskim migracijama u posljednje vrijeme. Psi su ti koji izvuku deblji kraj i najčešće završe na cesti. Mi imamo propisan kapacitet od 180 pasa i ne smijemo ga premašiti, zato uvijek ističem kada netko udomi psa, on spasi dva života – onaj psa kojeg udomi iz Azila te onog s ceste koji će vrlo brzo doći na njegovo mjesto“, sažela je problematiku volontera Udruge Pobjede Ivana Crnoja.

U Udruzi ističu kako je veliki problem nepridržavanja zakona, koji su dobro pisani, ali nažalost se vrlo rijetko primjenjuju u opsegu u kojem bi morali da promijene svijest ljudi kako psi nisu stvari i kada nabavite psa da je to živo biće za kojeg ste obvezni se brinuti u idućih 10-15 godina.

„Novi zakon koji je na snazi je na dobrom putu, ali ima dosta nedorečenosti poput financiranja lokalne samouprave i to nam predstavlja veliki problem. Bez obzira na sve, trebamo pokazati senzibilitet i potaknuti promjene vlastitim primjerom. U Azilu smo mogli vidjeti pozitivnu stranu priče, kako volonteri brinu za ove pse, ali su također pokazali razumijevanje za situaciju koju imamo u lokalnim sredinama. Zaključak svega je da treba udomljavati i na taj način pomoći životinjama koje su najmanje krive što su se našle u nezavidnoj situaciji“, ističe načelnik Bogdanovaca Marko Barun.

Također je istaknuta želja za konkretnom suradnjom volontera Udruge Pobjede i Općine Bogdanovci kako bi se na što bolji način pomoglo napuštenim psima.