18 godina odlazila na grob supruga koji tamo uopće nije bio pokopan

SOTIN, Portal Večernjeg lista donosi priču o Amaliji Počić iz Sotina koja je gotovo 18 godina odlazila na grob svoga supruga Đure Počića pokopanoga na Memorijalno groblje u Vukovaru da bi nedavno napravljena DNA analiza utvrdila kako u kovčegu zapravo nisu kosti njenoga supruga. Počić je rekla kako je njen suprug ubijen u listopadu 1991. godine u Sotinu kao pripadnik 204. Vukovarske brigade, a ekshumiran 1998. godine. Iste godine je, nakon što je identificiran n a osnovu odjeće i predmeta, uz ve vojne počasti i pokopan na Memorijalnom groblju. Govoreći o proteklim godinama Počić kaže kako je uvijek imala nekakav čudan osjećaj kada je dolazila upaliti svijeću i pomoliti se kao i da je od Ureda za zatočene tražila da se obavi DNA identifikacija. Do nje je došlo tek nedavno i to nakon što su u vrećama kostiju, koje su ostale na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu, a koje potječu iz Sotina, pronašli i dijelove kostiju njenoga supruga. Tada je obavljena i ekshumacija zakopanoga tijela na groblju kao i DNA analiza pokopanih ostataka koja je otkrila kako kosti nisu od Đure Počića nego od neke nepoznate osobe.

„Sve moje sumnje i strahovi pokazali su se točnima. Gotovo 18 godina polažem cvijeće i palim svijeće na grobu gdje je zapravo trebao biti pokopan moj suprug“, rekla je Amalija Počić za Večernji list.

Istaknula je kako je zadovoljna jer je konačno pokopala svoga supruga ali i žalosna jer se sve moglo ranije napraviti. Ipak, zadovoljna je i jer je sada konačno sigurna da su u grobnici pokopane kosti njenoga supruga.

„DNA metoda utvrdila je kako u grobnici zapravo nema niti jedne kosti moga supruga, a da su njegove supruge gotovo 18 godina ležale na sudskoj medicini. Ne krivim nikoga. Krivo mi je samo što se toliko čekalo“, rekla je Počić koja je svemu izvijestila i ministra branitelja.

Tijekom agresije na Hrvatsku ubijeno je 68 mještana Sotina, a na popisu nestalih i danas se vodi njih 18.

IVAN MATIĆ