Županja dobila Kuću meda

Foto: Pixabay/Steve Buissinne

ŽUPANJA, U županjskoj Vinkovačkoj ulici, na kućnom broju 135, u ponedjeljak je vrata otvorila Kuća meda, zajednički projekt dva mlada Županjca, Krešimira Čolića i Danijela Čajka, izvjestio je Hrvatski radio Županja.

Ta dva pčelara zajedno proizvode 10 vrsta meda kojega proizvedu oko četiri tona. Nadaju se kako će potrošači prepoznati Kuću meda kao mjesto u kojem se može kupiti kvalitetan proizvod u koji su spremni i dalje ulagati.

Cijene meda u Kući meda uobičajene su za slavonska prilike i kreću se od 40 kuna za cvjetni do 60 za kesten i mediku, dok je najskuplji u zadnje vrijeme poprilično popularan imunomed čija je cijena 110 kuna.

U svakom sučaju, hvale vrijedan projekt koji bi trebao potaknuti i druge proizvođače, ne samo meda, nego i ostalih proizvoda na udruživanje jer svakom zasebno, teško je probiti se na tržište koje u pravilu prepoznaje samo velike proizvođače sposobne ponuditi dostatne količine proizvoda. Slična priča postoji i u Vukovaru gdje su se mali proizvođači vina udružili u zadrugu “Vukovarska vina” i za sada, taj projekt funkcionira više nego dobro.

Postoji i niz drugih primjera, u drugim dijelovima Vukovarsko-srijemske županije, gdje su udruživanjem, uz jasno i realno postavljene ciljeve ostvareni dobri rezultati. Nema razloga da se među onima koji su se izboriili na svoje mjesto pod suncem na tržištu ne nađe i županjska Kuća meda. Medno!