Županijska skupština usvojila proračun županije za 2023. od 171 milijun eura

Foto: Đuro Karalić

Na sjednici Županijske skupštine održanoj u Vinkovcima usvojen je županijski proračun za 2023. godinu ukupne vrijednosti nešto veće od 171 milijun eura, a za koji je župan Damir Dekanić, braneći ga, ustvrdio da je gospodarski poticajan, ali i socijalno osjetljiv.

„Sve one stvari koje smo pokrenuli u ovoj kalendarskoj i proračunskoj godini se nastavljaju. Jedna od pokrenutih mjera je pomoć obiteljima s četvero ili više maloljetne djece koja je u ovoj godini došla na preko 3,5 milijuna kuna, što nije malo. Zatim je tu mjera pomoći umirovljenicima, onima koji su najslabijeg imovinskog i socijalnog statusa, a sada tu dižemo cenzus. Pomoć će dobiti na kvartalnoj razini oni umirovljenici koji imaju nešto više mirovine nego što je to bilo do sada. Nadalje, za pomoć gospodarstvu smo i ove godine osigurali iznos od 2,5 milijuna kuna s time da će biti izmijenjeni kriteriji, a ciljna skupina bit će srednji poduzetnici”, kazao je župan Dekanić.

Naveo je i kako je u ovoj godini županijska vlast aplicirala na projekte ukupne vrijednosti veće od 120 milijuna kuna, a riječ je o 80 posto bespovratanih sredstava.

“Godina koja polagano ide svome kraju bila je izazovna u svakom pogledu, ali smo zadovoljni. Pokazatelji nam pokazuju da je u županiji došlo do porasta plaća i broja zaposlenih kao i prihoda poduzetnika, što je dobro i s čime želimo nastaviti i u idućoj godini. Bez dugova smo i kredita i mislim da s optimizmom možemo pogledati prema nadolazećoj, 2023. godini”, poručio je župan Damir Dekanić.