Župan Dekanić u radnom posjetu Općini Drenovci, učenicima drugog razreda čitao bajku “Ružno pače”

Foto: VSŽ

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio je danas Općinu Drenovce, gdje je o planovima razvoja te općine, ali i problemima s kojima se suočavaju općinske vlasti, razgovarao s načelnikom
Josipom Nasurovićem.

“Puno očekujemo do Poljoprivredno-poduzetničkog inkubatora, a nedavno je imenovana nova direktorica koja se uhvatila u koštac s projektima. Proširili smo djelatnosti na socijalne usluge, dakle, koristimo puni
potencijal Inkubatora za pomoć našim starijim i nemoćnim stanovnicima. Isto tako, okrećemo se turizmu i radimo na projektu koji je vrijedan oko 2 milijuna kuna, a riječ je o prenamjeni nadstrešnice za stoku u inkubatoru koja će ubuduće biti kušaonica domaćih proizvoda“, kazao je načelnik Josip Nasurović.

„Razgovarali smo i o poljoprivredi, posebice predstojećim natječajima za zakup poljoprivrednog zemljišta. Isto tako, tu je problem koji je nastao umanjivanjem dotacija vezano uz kvalitetu zemljišta, a pokušat će se riješiti zajedno sa općinama Vrbanja, Drenovci i Štitar. Zajednički ćemo se obratiti nadležnom Ministarstvu kako bi se vidjele mogućnosti povratka na dosadašnju klasifikaciju”, rekao je župan Damir Dekanić dodavši kako se Općina Drenovci može pohvaliti kao najaktivnija vukovarsko-srijemska općina po traženim i povučenim sredstvima u kulturi za 2022. godinu, ali i za sve prethodne godine u kojima se natječaj provodio.

Naime, u prošloj godini, Općinska narodna knjižnica Drenovci prijavila je sedam projekata na županijski javni poziv i time povukla sredstva u vrijednosti oko 25 tisuća kuna, a za 2023. godinu prijavili su još devet projekata koji su fazi provjere. Knjižnica se može pohvaliti time da je jedina na području županije koja je smještena na četiri lokacije, odnosno ima četiri ogranka.

„Pohvaljujem rad Knjižnice i dajem punu podršku u daljnjem radu i razvoju kulture. Na području naše županije imamo općina koje ne prijave niti jedan projekt na naš javni poziv, stoga, ovakva aktivnost može biti jedan dobar primjer i poticaj drugima“, rekao je Dekanić.

Vezano za aktualnu temu školske prehrane, Općina Drenovci, odnosno OŠ „Franjo Hanaman“, istaknuto je, ima u cijelosti opremljenu kuhinju te postoji mogućnost distribucije u dvije obližnje škole, Račinovce i Posavske Podgajce. Vukovarsko-srijemska županija u opremanje kuhinje uložila je oko 70 tisuća kuna. U planu je također gradnja sportske dvorane, a za izradu projektno tehničke dokumentacije Županija je izdvojila oko 330 tisuća kuna.

„Pohvalio bih dobru suradnju i kvalitetnu komunikaciju s Vukovarsko-srijemskom županijom, te mi je izuzetno drago što smo prošli kroz sve teme koje nas tište i u kratkom vremenu dotakli se onih najbitnijih tema, a sve kako bi našli rješenja koja su od interesa za kvalitetniji život stanovnika na ovom području“, poručio je načelnik Nasurović.

Nakon radnog sastanka, izaslanstvo Županije posjetilo je crkvu sv. Mihaela u Drenovcima gdje ih je dekan i župnik Željko Šimić kratko upoznao s radovima koji su u tijeku, Muzeju Cvelferije i Općinsku narodnu knjižnicu Drenovci. Posjet je bio i prilika za druženje sa učenicima drugog razreda OŠ „Franjo Hanaman“
povodom nadolazećeg „Svjetskog dana čitanja naglas“ koji se održava u veljači. Tim povodom župan Dekanić dao je podršku nacionalnoj kampanji „Čitaj mi!“ i učenicima pročitao bajku „Ružno pače“ Hansa Christiana Andersena.