Župan Dekanić obišao gradilišta Hrvatskih cesta u Vukovarsko-srijemskoj županiji; obnova ceste Sotin-Opatovac trebala bi biti gotova do ožujka iduće godine

Foto: VSŽ

Obilaskom gradilišta na državnoj cesti D2 kod Sotina vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić započeo je današnji obilazak aktivnih gradilišta Hrvatskih cesta na području Vukovarsko-srijemske županije.

„Godinama nije bilo većih radova te sada nastojimo ući u dobru dinamiku, u rekonstrukciju i izgradnju velikog broja kilometara cesta. Želim naglasiti da se uz ovu dionicu također gradi Srijemska granična transverzala Ilok-Šarengrad gdje su radovi u tijeku“, kazao je župan Damir Dekanić zamolivši stanovnike kraja na čijem području se provode radovi, a gdje je bilo preusmjeravanja prometa za strpljenje.

“Ovo ljetno vrijeme najbolje je za radove, kada najbrže napreduju te sam siguran da će ovom dinamikom biti završeni u roku. To znači da bi sanacija državne ceste D2 trebala biti završena u ožujku, travnju iduće godine“, naveo je.

Foto: VSŽ

Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek, Hrvatskih cesta iznio je tehničke detalje rekonstrukcije državne ceste D2 na relaciji Sotin-Opatovac vrijedne 19,3 milijuna kuna.

„Hrvatske ceste kao investitor i Gradnja Osijek kao izvođač započeli su sa rekonstrukcijom ove ceste u su u travnju ove godine sa rokom izvedbe od 12 mjeseci. U građevinskom i prometno-sigurnosnom smislu riječ je o jednoj od najzahtjevnijoj dionica zbog brojnih hupsera. Ovom rekonstrukcijom mijenjamo geometriju ceste a niveleta ceste se spušta tako da će cesta biti u nasipu. Cesta će se širi za metar, sa sadašnjih 6 na 7,1 metar širine. Povećava se i projektna brzina ceste uz postavljanje nove horizontalne i vertikalne signalizacije“, pojasnio je Martinović.

Podsjetio je kako su Hrvatske ceste još prošle godine krenule sa detaljnom rekonstrukcijom dionice državne ceste D2 koja ide od Vukovara do graničnog prijelaza Ilok te je završena rekonstrukcija četiri kilometra državne ceste između Šarengrada i Mohova kao i kilometar ceste u samom naselju Šarengrad. “Ostaje nam još za rekonstruirati Iločku obilaznicu te dio državne ceste između Vukovara i Sotina za što postoji projekta dokumentacija“, rekao je.

Foto: VSŽ

Danijela Vranjković, tehnički direktor Gradnje i glavni inženjer gradilištu dionice državne ceste D2 od Sotina do Opatovca pojasnila je kako se radovi izvode u dvije faze. Prva faza radova koja je u tijeku obuhvaća dionicu od 4,9 km dok će se radovi na preostalih 2,9 km obaviti u drugoj fazi. Obzirom da građane najviše zanima dinamika radova Vranjković je najavila da je puštanje u promet prve faze planirano postavljanjem prvog sloja asfalta do početka rujna, a do izlaska zimske službe nastojat će ostvariti prometna prohodnost cijele ceste.

„Određeni problemi sa rokovima uvjetovani su bili žetvom, ali sada nam je otvoren cijeli prostor te ne moramo više kružiti i dolaziti sa drugih strana do gradilišta.“, zaključila je Vranjković.

Župan Dekanić tijekom dana obišao je i radove na sanaciji opasnog mjesta na državnoj cesti DC 46 u Ivankovu te radove na izgradnji kružnog toka u Ivankovu kao i radove na sanaciji kolnika državne ceste D55 dionica te prilazu graničnom prijelazu Županja.

Foto: VSŽ