Zbog snijega i velike hladnoće, odgađa se Dan mimoza

Foto: labin.hr

VINKOVCI, Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, tradicionala humanitarna akcija u povodu Dana mimoza, koja se u Hrvatskoj odlukom Hrvatskog sabora održava treću subotu u siječnju, u Vinkovcima će se održati naknadno, izvjestili su iz Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

Diljem Europe se od 22. do 28. siječnja 2017. godine obilježava Europski tjedan borbe protiv raka vrata maternice. Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza – Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice.

“Čim vremenske prilike na našem području dopuste, u sklopu ove javnozdravstvene akcije liječnici iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Opće županijske bolnice Vinkovci i volonteri Lige protiv raka Vinkovci će kao i prethodnih godina u središnjem gradskom parku dijeliti svježe mimoze – simbol ove akcije, ali i promidžbene zdravstvene publikacije i pokušati motivirati žene da se redovito javljaju izabranom ginekologu i obavljaju pregled”, poručuju iz vinkovačkog Crvenog križa.

Podsjećaju kako je rak vrata maternice značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 4. mjestu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000.  U Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu ljestvice pojavnosti, a svake godine oboli od 300 do 350 žena, a umre više od 100 žena. I u našoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a od toga broja nekoliko žena i umre.