Završena energetska obnova Društva Naša djeca Vukovar

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Završen je projekt Energetske obnove objekta Društva „Naša djeca“ Vukovar koji se nalazi gotovo u samome središtu grada. Samom projekte energetske obnove prethodila je izrada projektne dokumentacije poput glavnog projekta i pripadajućih elaborata te je potpisanUgovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.–2020.

Ukupna vrijednost projekta energetske obnove Društva “Naša djeca” Vukovar je 562.928,18 kuna od čega EU sufinancira projekt sa 339.717,16 kuna dok je 223.211,02 kuna iznosio udio Društva “Naša djeca” Vukovar.

Sukladno izrađenoj projektnoj dokumentaciji implementirane su slijedeće mjere energetske učinkovitosti:

-povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru, povećanje toplinske zaštite vanjskog zida,

-povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru,

-zamjena vanjske stolarije,

-ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja ili poboljšanje postojećeg,

-zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom

-horizontalne mjere koje se odnose na provedbu novih elemenata pristupačnosti kojima se omogućava neovisan pristup, kretanje i korištenje prostora u skladu s Pravilnikom o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti.

Predviđenim mjerama je ostvarena godišnja ušteda energije od minimalno 68,66%, a također smanjenje emisije CO². Prema Pravilniku o energetskom certificiranju zgrada Društva “Naša djeca” se svrstavala u energetski razred G, a zgrada se nakon energetske obnove svrstala u energetski razred C. Energetska obnova je doprinijela smanjenju režijskih troškova, smanjenju troškova održavanja, poboljšanju toplinske ugodnosti i poboljšanju samog stanja zgrade te su se osigurala radna mjesta tijekom energetske obnove.

„Iznimno smo zadovoljni činjenicom što smo realizirali ovaj projekt energetske obnove našega objekta. Sada će djeca imati puno bolje uvjete za boravak u objektu. Nakon provedenih radova znatno ćemo smanjiti troškove u udruzi koja se većinom financira preko projekata. To će biti moguće s obzirom da je energetski razred sa G narastao na C. Objekt sada i vizualno bolje izgleda što je također važno jer se nalazi u središtu grada“, rekla je predsjednica DND Naša djeca Marija Budimir.

Projekt je proveden uz pomoć Društva EKO-SUSTAV d.o.o. i Društva “Naša djeca” Vukovar. Više informacija o projektima energetske obnove na linku:http://www.strukturnifondovi.hr/i https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/,http://europski-fondovi.eu/program/europski-fond-za-regionalni-razvoj kao i na stranici Ministarstva graditeljstva http://www.mgipu.hr/default.aspx?id=49019