Završena akcija “Palčići za Hrvatsku” u okviru koje je vukovarska bolnica dobila vrijedne uređaje

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Klub roditelja nedonoščadi „Palčići“ uručio je danas Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar donaciju koja je osigurana kroz sredstva prikupljena tijekom humanitarne akcije „Palčići za Hrvatsku“. Prema riječima predsjednica Kluba Željke Vučko Vukovar je bolnica s kojom se i završava ova akcija a Odjelu pedijatrije su uručeni ovom prilikom topli stolić za reanimaciju novorođenčadi i nedonoščadi, fototerapijsku posteljicu, torbu za reanimaciju i transport i perfuzor.

„Tijekom akcije prikupili smo ukupno više od 2,4 milijuna kuna s kojima smo osigurali sredstva za kupovinu 71 uređaja za 17 bolnica širom Hrvatske. Ukupno smo za nabavku svih tih uređaja utrošili preko 2,8 milijuna kuna. Za najmanje heroje od najmanjih heroja i plavog srca“, rekla je Vučko.

U ime Kluba zahvalila je svima koji su na bilo koji način pomogli organizaciju akciju i uključili su se u prikupljanje sredstava. Posebno je zahvalila članovima BBB-a koji su se uključili u akciju. Ukazala je i na primjer kupovine perfuzora za kojega su sredstva osigurana kroz humanitarnu akciju koju su proveli učenici i zaposlenici OŠ Rudeš. Naime, u njihovu školu ove godine je u prvi razred upisana jedna „palčica“ te su u znak dobrodošlice djeca i zaposlenici odlučili provesti humanitarnu akciju kroz koju su osigurali sredstva za kupovinu perfuzora.

Najavila je i slijedeću akciju Kluba koja će nositi naziv “Našičke bebe trebaju tebe”, a koja će imati za cilj prikupiti sredstva za kupovinu uređaja i opreme za bolnicu u Našicama. Inače, Klub je od 2012. godine do danas ukupno kroz razne aktivnosti i akcije prikupio 16,5 milijuna kuna i donirao opremu i uređaju u 47 hrvatskih bolnica.

„Kroz ovu humanitarnu akciju dobili smo uređaje koji su nam potrebni i koje svakodnevno koristimo. Važno je i što je donacija rađena prema našim potrebama i zahtjevima. Inače, ovo nije prva humanitarna akcija Kluba kroz koju je vukovarska bolnica dobila donaciju. Prije desetak godina provedena je još jedna akcija tijekom koje je Odjel pedijatrije vukovarske bolnice dobio uređaje koje i danas koriste“, rekao je Bandić voditelj Odjela pedijatrije Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar Davor Bandić.

S današnjim danom u rodilištu vukovarske bolnice rođeno je 415 djece.