Zašto voljeti zimu i snijeg

  Foto: Pixabay/Marcela
  • I dok svi pričaju o ogromnim količinama snijega koje nažalost padaju ovih dana, možete iskoristiti zimu i sve njene prednosti. Zima ne bi trebala biti godišnje doba kada su svi letargični i depresivni, a cijela obitelj bolesna, navodi centarzdravlja.hr u članku pod nazivom “Zašto voljeti zimu i snijeg”.

   Postoje divne zdravstvene prednosti aktivnosti na otvorenome tijekom zime. Hladan i svjež zrak će vas možda zatvoriti u toplinu doma, ali aktivnosti po takvom vremena čine čuda vašem raspoloženju.

  • Čak i znanstvena istraživanja iznose ključne činjenice koje potvrđuju prednosti zimskih aktivnosti:
  • Aktivnosti na otvorenome tijekom zime će doprinijeti cjelokupnom zdravlju.
  • Hladan zimski zrak uravnotežuje hormone i pomaže da izgubite kilograme.
  • Zimske aktivnosti su odlične za jačanje srca i respiratornog sustava.
  • Ubrzavaju metabolizam jer tijelo troši dodatnu energiju da se zagrije i prilagodi temperaturi.
  • Izloženost zimskom zraku potiče stvaranje pozitivnih emocija, a smanjuje utjecaj negativnih, pa čak smanjuje osjećaj zimske depresije.

  Aktivnosti na otvorenome stvaraju predivan osjećaj povezanosti s prirodom. Prednosti prirodnog svjetla i svježeg zraka će poboljšati fizičko zdravlje, ali isto tako i duhovno i emocionalno zdravlje. Zimske aktivnosti osnažuju i revitaliziraju vaše tijelo i duh.

  Naravno da je moguće zabaviti se  na zimskom, doduše zubatom, suncu. Važno je da se obučete toplo, a kretanje će vas još dodatno zagrijati. Nemojte se zavarati da zimsko sunce ne može biti opasno. Ukoliko mislite duže vremena provesti na zimskom suncu, svakako nanesite kremu sa zaštitnim faktorom na sve izložene dijelove tijela, posebno na lice. Najvažnije je da dobro zaštitite glavu, noge i ruke jer se 30% tjelesne topline gubi kroz ruke i noge, a čak 40% tjelesne topline se gubi kroz glavu.

  Zrak zimi je gušći od zraka ljeti, što znači da sadrži više kisika, stoga je i tjelovježba zimi naročito zdrava. Mnogi ljudi smatraju da su zimski dani depresivni, a poznato je da je tjelovježba odlična za borbu protiv depresije. Zimske aktivnosti mogu biti izrazito zabavne i ugodne.

  Kako vježbati tijekom zime?

  Vježbanje tijekom zime je jednako važno kao i vježbanje tijekom ostatka godine. Važno je da znate kako vježbanje zimi može biti čak i zabavnije i zanimljivije od onog ljeti. Ukoliko se toplo obučete, neće vas ništa spriječiti da uživate u zimskim radostima, a mi vam donosimo neke od aktivnosti koje su svakako zaslužile da ih isprobate.

  Skijanje

  Skijanje je uzbudljiv sport koji može zadovoljiti svačiju potrebu za adrenalinom zbog snijega i padina. Skijati se mogu osobe svih uzrasta, a u dobi od 4 pa sve do 104 možete birati staze koje odgovaraju vašoj razini spretnosti.

  Tijekom 6 sati skijanja vaše tijelo će sagorjeti i do 3000 kalorija. Tijekom tjedan dana skijanja možete izgubiti i do 5 kilograma. Skijanje jača trbušne mišiće, naročito donjeg dijela trbuha i to samo održavanjem stabilnosti tijekom skijanja. Skijanjem se poboljšava rad kardiovaskularnog sustava, što znači povećan otkucaj srca i bolju cirkulaciju, a na taj način će u vaše stanice ući više hranjivih tvari i kisika. Znanstvenici ističu da samo pola sata skijanja predstavlja odličan kardiovaskularni trening.

  Klizanje

  Klizanje je graciozna i ugodna vježba. Odete li na klizanje s prijateljima, bit će to istovremeno i zabavna tjelovježba. Sve što vam treba je par klizaljki, dobro raspoloženje i volja.

  Klizanjem možete poboljšati kardiovaskularni sustav, izgubiti na težini, povećati izdržljivost i ojačati mišiće. Klizanje je odlično za mršavljenje i oblikovanje tijela. Osim fizičkih prednosti, klizanje može povećati samopouzdanje i omogućiti bolju kontrolu nad umom.

  Šetnja

  Nema potrebe da se zatvorite u dom samo zato što je vani hladno. Obucite se toplije, izađite i prošećite. Najvažnije je da obujete tople i nepropusne čizme.

  Šetnja zimi će održati vaše kosti snažnima, što je odlično za ljude koji pate od artritisa. Šetnja će također poboljšati vaše raspoloženje te vas motivirati. Šetnja zimi će potaknuti brže sagorijevanje kalorija i ubrzanje metabolizma jer tijelo troši dodatnu energiju da se zagrije i održi toplinu.

  Trčanje

  Nema razloga da zima spriječi redovito trčanja, naročito ukoliko ga volite tijekom ostatka godine. Postoji mnogo entuzijasta koji trče i zimi, bez obzira na snijeg ili kišu.

  Zaštite ruke, noge i glavu, i obucite topliju odjeću. Važno je da se posavjetujete i s liječnikom kako biste bili sigurni da hladan zrak neće izazvati napade astme ili bolove u prsima.

  Snowboarding

  Ovaj sport zahtijeva malo više znanja od drugih zimskih aktivnosti. Često ga se naziva ekstremnim sportom. Idealan je za zadovoljavanje potrebe za adrenalinom.

  Snowboarding je aerobna tjelovježba kojom se po satu troši do 450 kalorija, stoga je odlična za mršavljenje i povećanje izdržljivosti. Potiče rad svih mišića i lučenje endorfina koji je odgovoran za dobro raspoloženje.

  Sanjkanje

  Sanjkanje je jedna od najučestalijih aktivnosti tijekom zime. Iako je češća kod djece, nema razloga da se i odrasli ne odvaže na sanjkanje. Sve što vam treba su sanjke i topla odjeća.

  Sanjkanje krije puno zdravstvenih prednosti. Vjerojatno niste znali da samo sat vremena sanjkanja sagorijeva 468 kalorija. To je aktivnost koja zabavlja i često je popraćena smijanjem, a smijanje udvostručuje broj otkucaja srca, što je odlično za cjelokupno zdravlje.

  Izvor: centarzdravlja.hr